[Segmen] pengalaman puasa pertama

Penulis : Cik Puan Masa : 7:24 PM Comments : 5 Labels :
assalamualaikum..

ari ne aku 1st time aku join GA..segmen ne d taja oleh deqlis..tarikh tutup nya plak hari ahad 31 julai 2011...eeeuuuuu...ari ne lah tarikh tutup nya.tapi oleh kerana tengah malam gak s0 aku gagahkan gak join segmen ne..hahaha masi ada masa lg lah kan...so ssiapa yg berminat maw join masi ada masa beberapa jam lg bleh lah klik cni laju2


haaa...siapa xda penglaman posa??ehhhhh smua org yg beragama islam msti ada penglaman tersendiri..bla menjelng posa ne msti terimbas balik penglaman 2 kan..haaaaa apa lg...senyum2 sendiri lah kan....
ok...1st time aku posa aku xingat lah time umur aku brapa tahun..tyme 2 masih kecik2 lg lah so xfaham sangat lah maksud posa 2..tp benda ne aku masih ingat lg smpai skarang..shari sblum posa 2 aku da gtaw mama aku minta d kejut kan sahur nanti..so mama aku pun kejutkan lah..semangat nya aku bangun..al-maklum lah 1st time posa kan...pas sahur tido balik..da 2 bangun kul 6stengah bsiap p skolah..smpai skolah 2 kwn aku tanya lah posa ka tak..aku dgn bangga nya jwb 'eh posa bahhh' (dlm loghat sabah.. hehehe) kwn aku sorng tanya 'eh ngapa kau bawa air minum??' laaaaa...terlupa lah plak kan..apa tak da terbiasa hari2 bawa air minum kat skolah..oleh krana takut d kata x posa aku mik botol 2 n buang air minum 2 laju2..hehehe..da 2 ada 3org kawan aku tak posa..time rehat 2 dorg beli makanan kat kntin.aku dgn kwn aku yg sorng lg tnggal kat kelas..yellah posa kan s0 stay kat kelas jaklah..klaw jalan2 nanti takut haus plak da lah mtahri aritu panas sangat..tetiba dtng plak kawan2 aku yg 30rg tak posa ne kat kelas smbil bawa makanan yg dorg beli kat kntin 2..yg aku ingat time 2 dorg ada beli air bandung sejuk dgn nasi kuning n kuih karipap..waaaa terliurrrrrrrrrrrrrrr sesangat aku tengok air bandung sejuk 2 taw..tp aku tahan jak..aku suruh lah dorg p makan jauh2..aku kata kat dorg 'siapa makan dpn org yg tngah posa,masuk neraka' hahaha..dorg pun takut pas 2 makan kat luar kelas...kan da kena ayat ntah apa2 aku..biasa lah kan budak2..
jam 12 stengah lonceng bbunyi mnandakan skolah ari 2 da tamat..so aku pun heppy lah maw balik umah da kan..smpai rumah aku lari laju2 tanpa buka kasut skolah terus masuk dalam rumah dgn semangat wajah aku capai gelas n minum air laju2..nasib baik time 2 mama aku kat bawah rumah.s0 tak nmpak lah apa kejadian posa aku ari 2..bla mama aku tanya aku masih posa ataw tak..aku dgn muka seposen jwb 'aku masih lg posa'..hahahaha.aku wat2 jak lah muka tak bermaya s0 mama aku percaya..tp 2 time kecik2 lg lah..hehehe.
skrang da besar ne da taw apa makna posa 2...


bukan no food no drink jak..tp no ngumpat2 n no korek idung...hehehehe..ne jak lah story yg dapat aku kongsikan...semoga posa tahun ne d permudah kan n pintu rezeki kita terbuka seluas-luas nya..


selamat berpuasa olz........^_^

buiii...buiiii....^_^


air terjun kg.bakOng-bakOng beLuran

Penulis : Cik Puan Masa : 9:14 PM Comments : 2 Labels :
assalamualaikum wbt..

hye semua...sihat??harap2 semua shat2 blaka..nda lama lg posa kan s0 harap2 ndada lah yg sakit2 yaaaa Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡
tp ari ne cik bukan maw cerita pasal p0sa..cik maw sambung balik story cik pasal tmpat istmewa d kampung cik.sesiapa yang da tertinggal,termis,terlupa ataw yg sekutu dgn 'ter' 2 bleh lah klik cni (•͡.̮ •͡ ) 
haaa...ari 2 cik da tnjukkan pic kat tingkat bawah kan..ari ne ciktnjuk kan kamu pic pemndangan kat tingkat atas air terjun ne pula..
okkkkk....j0m layan pic yg cik da rembat dari hp nunang cik..kekeke
yg ne pmandangan kat tingkat bawah air trjun ne..air nya tenang jak..bdak2 bleh mandi kat cni c0z air nya nda gak dalam tp bleh gak wat orang lemas..kekekeke.nampak ada tangga kat tepi sblah kanan 2..2 lah tangga untuk naik p tingkat atas..sesiapa yg ada ampus n gumuk 2 cik sarankan nda payah lah cuba2 naik p tingkat atas 2,klaw kamu maw naik gak c0nfrm tegulik2 nanti turun..hahahaha

haaaa...kan cik da cakap..mmg nda gak dalam..tngok adik nunang cik smpat lg pose.suka lah 2 dapat men2 dgn air..hehehe..bla da naik bgegar trus 1 badan kesejukan...

ne lah pmandangan d tingkat atas..

cantik kan tempat ne...nmpak kamu air dari atas 2???selalu nya plancong suka terjun2 dari atas p bawah..tp aku nda pernah try testinggg lah...takut plak cik nt cik mlompat habis kering air..al-maklum lah org gomok godhimpoLLLL.hahaha..kecik ati babat aku :))

 bah..siapa ada plan maw dtg picnic2 ka xpun ada rombongan perkemahan ka gtaw jak cik,mana taw cikbleh jadi pemandu plancong kamu..hehehehe.
0k lah...stakat ne jak lah yg dapat aku kongsikan utk ari ne..
bui...bui......Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴̴͡


Kereta Yang Pelik

Penulis : Cik Puan Masa : 7:37 PM Comments : 0 Labels :
assalamualaikum..hye semua...chat ka??
ari ne aku maw post pasal kereta..kereta yg aku rasa pelik lah..klaw ada kat sandakan kan mmg smua org tengok..knapa???c0z da nama nya pelik kan..hahahaha..apa da yg aku mrapu ne..
ok mcm bisa lah...jommmmm layan pic kereta pelik yg aku tapaww dari t0k g00gle.....


























koleksi gambar kucing

Penulis : Cik Puan Masa : 8:10 PM Comments : 3 Labels :
assalamualaikum wbt....

alhamdulillah ari ne Allah bg cik ksmpatan 2k wat entry lagi..ari ne cik maw crita pasal 1 binatang yg cik suka sanggat,sangat,sangat n sangat suka gilaaaa smpai mampos...s0 makna nya cik ne pminat fanatik binatang ne lah..hahahahaha..kamu taw gak kan apa binatang yg aku maksudkan 2..so jgn try2 pukul ataw lestik ataw sepak kucing dpan mata cik...mmg cnfrm cik sepak kamu balik..ngeehhhhh..
br pun nunang cik benci kucing ataw dlam bahasa lembut nya tak ngam dgn kucing (msti guna bhasa yg lembut nt kucing2 d luar sana kecik ati plak..wkwkwkkw)  tp cik nda pduli gak...cik ttp jadi pminat fnatik kucing smpai mamposssss....pergghhhhh....
okaiiiiiiii....stiap entry msti nda ktinggalan pic kan..so d cni mcm biasa lah kan cik sertakan pic kucing yg comel gilaaaaa yg cik dapat dari tok google yg baik hati..(tq tok google :))


manja nya kucing ne kan..suka sangat bkingkang..x sopan btol tp comel bah kan..


alolololololo....cute nya kucing ne bah...mcm maw p bsantai d pantai jakkkk...hehehhe


haaaaa,....siapa knal kucing ne????tuan kucing ne pun ada blog gak taw..nak taw siapa klik link yg cik da bg 2...kekekekek


mama dgn anak sama jak kan mata jak brbeza...manja nya c baby cat dgn mama dia...


perhatiannn....perhatiannnn....kucing ne tngah lonely..so ssiapa ada kucing btina sila lah knal2 kan mreka...mana lah taw kan bibit dorg lg comel dari mak bapa dia...hehehehe..pndai2 jak cik kan..


wowww....comel kan cat mioww mioww ne..pndai tuan dia kasi kaler kan..pas ne cik pun maw kaler kucing cik mcm ne gak lah tp lukis pakai marker pen lah...wakakakaka..


alalalalala.....miowwww2..cute nya kaw..hahaha tp sayang badan ko kurus lah...bulu jak tebal..apa2 pun kaw tetap cute lah...ekekekeke


n lasttttttttttt............






 


 


wwowowoowowow.....gemokkkkk gilooooooo kucing ne kan..kalah body aku taw..heheheh prasan kurus jak lah aku ne bah.okkkk...untuk pngtahuan kamu pic kucing ne bukan d edit r.kucing ne mmg wujud pun tp cik tak taw lah siapa tuan nya..klaw kamu maw taw juga cari lah sndiri..hahahahah .klawcik ada kucing mcm ne cnfrm cik jual..tngok muka jak pun mmg kucing ne pmalas lah sangat..bangun pun tak larat sdah..tngok jak lah bulu nya bah banyak daki lg...ktara lah pemalas mandi..ntah2 gigi nya pun 3tahun 1x gosok..wakakakak

Cerita Lawak || Si buta

Penulis : Cik Puan Masa : 4:00 PM Comments : 0 Labels :


Seorang lelaki buta memasuki sebuah restoran. Amin,
pemilik restoran itu juga berperanan
sebagai pelayan mendatanginya dan menghulurkan menu.
"Saya orang buta dan saya tak boleh membaca menu.
Tolong bawakan sudu kotor yang telah
dipakai oleh pengunjung sebelumnya dan saya akan
menciumnya. Dari situ nanti saya tahu
masakan
apa yang enak untuk dipesan," kata lelaki buta
tersebut.

Amin mengumpulkan beberapa sudu bekas dipakai yang ada
dan memberikannya kepada lelaki
tersebut. Ia mencium sudu itu dan akhirnya berkata,
"Saya pesan ikan pais dan sayur masak asam bang"
Dengan agak terperanjat Amin mencatat
pesanan lelaki buta itu. Menu itu memang menjadi
kegemaran para pengunjung restoran tersebut.

Beberapa hari kemudian lelaki buta tersebut datang
lagi. Sekali lagi ia minta sudu bekas dipakai
untuk dicium, tetapi bukan yang habis dipakai utk
makan ikan pais dan sayur masak asam. Hanya
ada satu sudu yang habis dipakai untuk makan menu
lainnya. Amin memberikannya kepada lelaki
buta tersebut yang kemudian memcium sudu itu dan
berkata,

"Bau sudu yang ini sedap juga, seperti habis diguna
untuk makan ayam bakar dengan sayur ulam
dan sambal belacan."

Amin mengiyakan dan si lelaki buta memesan makanan
tersebut.


Lelaki buta itu untuk ketiga kalinya datang semula
beberapa hari kemudian. Ia datang lebih awal
ketika belum ada satupun pengunjung yang datang
sehingga tidak ada sudu bekas diguna yang
boleh diberikan untuk dihidu. Entah dari mana
datangnya, tiba-tiba sifat nakal bodoh Amin muncul.
Ia menghampiri isterinya yang berperanan sebagai
tukang masak di dapur.

Diberikannya satu sudu dan berkata, "Yati, kamu
usapkan sudu ini di ketiak kamu"
"Apa-apa lah abang ni ?" tanya Yati tak faham.

"Sudahlah ikut je lahhhh, untuk kemajuan restoran
kita," kata Amin setengah memaksa.

Yati menurut, mengusapkan sudu tersebut di "ketiaknya"
dan menyerahkan kembali kepada Amin.

Dibawanya sudu tersebut ke lelaki buta yang duduk
menunggu. Lelaki buta itupun menghidu sudu
itu, dengan mengernyitkan keningnya, lelaki buta
tersebut berkata,


"Aku tidak menyangka betul kalau Yati bekerja disini....... 
boleh saya jumpa dia"


Amin: ??????????

Cerita Lawak

Penulis : Cik Puan Masa : 7:45 PM Comments : 2 Labels :
haaaa.....biar lah pic yg berbicara sndiri....








 
Designed by NurAlja Lee