Wordlesswednesday || Nasihat

Penulis : Cik Puan Masa : 6:10 PM Comments : 15 Labels :
Assalamualaikum wbt :)



Jerebu 2013

Penulis : Cik Puan Masa : 2:51 PM Comments : 5 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Berapa hari ne semua kecoh pasal jerebu kan.Alhamdulillah buat masa ne kat tempat cik tak da lah bahaya sangat.Tapi tadi masa cik buka Fb terjumpa pulak pengistiharan darurat (nampak sangat cik tak tonton berita hihihi)

Bacaan indeks pencemaran udara (IPU) di muar,johor kekal di paras bahaya dan kualiti udaranya merosot teruk sehingga menghampiri rekod pada September 1997.Selain itu,dua tempat di melaka turut memasuki tahap bahaya hari ini,iaitu Bandaraya Melaka (357) dan Bukit Rambai (334),menurut laporan di laman web Jabatan Alam Sekitar.Manakala IPU di Johor,Selangor,Negeri Sembilan dan Pahang terus tidak sihat dengan bacaan lebih 100.Pelabuhan Klang mencatat angka paling buruk untuk kawasan-kawasan di lembah klang dengan bacaan 188.
Secara keseluruhannya,situasi jerebu di Malaysia tidak memberangsangkan dan hanya enam peratus sahaja kawasan yang mendapat kualiti udara yang baik.


Ini pula suasana jerebu tebal di Muar yang dirakam Firdauz Aziz@itoaziz.



Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah :
  • Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
  • Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
  • Iritasi di mata serta mata yang merah
  • kulit terasa gatal
Perkara yang boleh di lakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah :
  • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
  • Pakai topeng mmuka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan penggunaan kenderaan terutamanya motosikal
  • Sentiasa basuh pinggan mangkuk yang terdedah
  • Selalu minum air
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan
  • Jangan sesekali melakukan pembakaran terbuka
Bagi yang muslim jom baca doa meminta hujan kat bawah ne..
Ne sedikit info yang cik dapat kongsikan buat rakan-rakan kat luar sana.Jadi kalau nak sihat jangan gatal kaki sangat nak merayap..hehehhe
okbaiiiiiiiiiiiiiii :)

C.E.M.B.U.R.U !

Penulis : Cik Puan Masa : 6:09 PM Comments : 18 Labels :
Assalamualaikum Wbt :)

Huarghhhhhh...tadi masa blogwalking blog kawan2,tetiba muncul pulak perasaan cemburu cik.Tapi bukan cemburu sampai nak geget orang.Tak mungkin lah!Ingat cik ne kanibal ke hapeeeee.hihihih.Biasa lah cemburu..cemburu macam tu jea.Nak tahu sebab apa cik cemburu???

Al-kisah nya cenggini..Cik sebenar nya belom di beri kesempatan nak rasa keindahan preggy.Ouchhhh..bila cik share kat famly cik belom preggy lagi mesti jawapan sama dorang akan kasi "Alahhh masih awal pon.Korang baru jea kawen" Yelah..Masih awal,tapi cik nak jugak rasa preggy di usia muda ne (ehhh muda ke?ok lah umur cik nak masok 23..masih muda lagi kut hahahha)Lagi pon mana2 pasangan yang nak kawen mesti nakkan cahaya mata kan.Tipu lah kalau korang kata tak nak.Takkan lah nak tunggu 4,5 tahun baru nak usahakan..Kita tak tahu masalah2 dalam badan kita ne.lagi pon rezeki setiap manusia tak sama,ada yang datang cepat,ada yang lambat jadi kita kena usaha kan dari awal.


Bulan lalu jea dekat 10 biji cik beli UPT.Balik2 pegi watsons beli benda ne jea sebab bulan lalu pertama kali dalam hidup cik tak datang period.Bila test,hasil nya tetap negatif tapi period tak datangs2 jugak last2 muncul jugak period cik.Alahaiiii punya cekewa cik time tu.Bila cik bagi tahu kat husb,husb terdiam.Hahhhhh husb cik pon sebenarnya mengharap jugak.

Photo: Boleh membantu mencuci saluran tiub falopio yang mungkin tersumbat oleh lendir , lemak dan darah ..
Ne lah ubat2 yang cuzzy cik suggest kat cik.Harga pon berpatutan juga,tapi masalah nya cik tak nak makan ubat2 dulu.Sebab cik belum pasti lagi apa masalah cik,lagi pon cik takut nanti bertambah pulak masalah dalm badan cik ne hahhhh lagi lah susahhh kan.Minggu depan cik nak balik kampung,nak try berurut dulu dengan nenek cik.

Apa2 pon kawan2 yang mengalami nasib yang sama macam cik jangan putus asa ea.Sama2 kita usahakan ek.Tapi jangan lah sampai nak stress sangat.Stress pon salah satu punca telur tak nak keluar tau.Tu husb yang kata,cik tak tahu apa kaitanssss nya.Kalau nak tahu sangat rajin2 lah search kat google..

Nota Jari Kaki : Korang doakan cik dapat baby cepat2 ea.So tak da lah cik jelous lagi..hihihi

Simple GiveAway 3 Hari Bersama Blog Madah Cinta

Penulis : Cik Puan Masa : 6:27 PM Comments : 18 Labels :
Assalamualaikum wbt :)



Hadiah yang bakal dimenangi.....
1. Novel
2. RM5 x 4 orang pemenang
3. Review belog (hanya untuk 5 orang yang cik akak pilih)

Hadiah dari Sponser
1. Doodle (2 pemenang)

Giveaway tamat : 19 jun 2013 jam 8.00 malam


Pemenang menggunakan Khidmat Encik Random je

Omaigaddddd....tinggal berapa jam lagi Give Away ne tutup.Deqla2..awak memang suka buat cik mengelabah kan.Nasib baik tak terkucil.hahhhhhhhhhh..

Nota Jari Kaki : Naomei...cik mintak ampun bebanyak ea tak dapat nak tag kengkawan lain memandangkan tinggal berapa jam lagi ne nak tutup GA ne..Apa2 pon cik dah follow syarat2 lain :)

Wordless Wednesday || Kreatif

Penulis : Cik Puan Masa : 10:46 AM Comments : 12 Labels :
Assalamualaikum Wbt :)


Kreatif kan...ok bye :D

Ne Rumah Ka Zoo??

Penulis : Cik Puan Masa : 10:03 AM Comments : 23 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Semalam cik blogwalking dengan jaya nya setelah terdampar di tepi pantai akibat mood yang di bawa arus lautan..Perghhhhh pepagi cik dah merepekkkk..hahahha.Semalam cik ada terbaca cerita Mamarazzi pasal snap punggung Cha,Ya,Nun,Alif.hebat sungguh mamarazzi tu kan..hahahaa
Hari ne cik tak nak jadi mamarazzi,tapi cik nak kongsikan kat korang pasal Cha,Ya,Nun,Alif yang tinggal belakang umah ne.Rumah yang sangat...sangat..sangatttt ntah lah sukar untuk cik katakan di sini.Korang layankan jea lah gambar yang sempat cik snap pepagi tadi.


Yang ne baru rumah nyaa..Belom lagi cik masukkan binatangsss ternakan yang berkeliaran kat umah tu.Banyak sebenarnya binatangs ternakan orang tua tu,ada burung,kucing,ayam,angsa,cengkerik,itik,dan Anjingss.Ntah...ntah ular,singa,n ba,alif,ba,ya pon ada kut..hahahhaa.
Ne salah seekor binatangsss ternakan orang tua tu.Ada lagi beberapa belas ekor yang tak sempat cik snap.Anjingsss2 ne suka menganggu ketenteraman awam terutama nya time pepagi,cik basuh pinggan kat luar,mula lah binatangss2 ne buat bising.Penah jugak sekali tu cik amik kesempatan baling pisang kat bumbung umah cha,ya,nun,alif tu.Senyap terus binatangs2 tu.Paling menyakitkan hati bila binatangs2 ne tengah lapo,hahhhh mula lah curi selipar kami..Eiiiiiii...
Kalau lah cik di kasi 10juta untuk tinggal sehari kat rumah tu pon cik tak sanggup!Korang sanggup tak??hahahhahahaha

Berita Tragis!

Penulis : Cik Puan Masa : 4:10 PM Comments : 12 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Perghhhhh ke laut,ke sungai dan ke parit mood cik.Nasib baik dah terdampar kat pulau bunian,selamat jugak sikit.Dapat jugak taip entry balik.Sabar lah bro,cik dah berusaha untuk timbul balik setelah karam berapa hari ne..

Hari ne cik nak share satu berita yang tragis di sabah ne.Ne pun cik dapat dari Facebook,cik copy2 jea lah ea,korang baca dan bagi pendapat sikit.

Menurut mangsa rompakan seorang warga emas, Laud

Adau, 68, Suku Kedayan, dari Kampung Kesusuk, Sapok
Sipitang, Sabah, ketika kejadian dia sedang tidur seorang
diri di rumahnya, tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki
yang tidak dikenali terus menetak mangsa menggunakan
tombak sabit sebanyak 2 kali di bahagian leher dan
tengkuk.

Masa kejadian keadaan agak gelap dan mangsa tidak
nampak penyerangnya. Menurut Laud, penyerang beliau
mungkin berbangsa bugis dan merupakan pekerja kebun
sawit berdasarkan kepada senjata yg digunakan.
Penyamun tersebut telah berjaya melarikan beg dompet
milik mangsa berisi wang tunai RM1,000.

Nasib Laud agak baik bila orang awam, Kadir Aisha yang
kebetulan lalu dikawasan rumah mangsa untuk menebas
telah terdengar bunyi berdengus seperti orang meminta
tolong daripada rumah mangsa.

Menurut Kadir, beliau lihat Laud telah terbaring di
beranda rumah dalam keadaan terbaring dan berlumuran
darah dan terus membawa mangsa ke hospital
Sipitang.Kedaan mangsa sekarang menurut doktor adalah
stabil dan mangsa akan dirujuk ke Hospital Queen
Elizabeth Kota Kinabalu untuk rawatan lanjut - Sumber


Ne berita terbaru cik dapat dari page PDRM.Semoga si pelaku mendapat hukuman yang setimpal.Kalau perlu,jangan di lepaskan.

Nota Jari Kaki : Sedih bila warga emas jadi mangsa.Hurmmmm semoga kita semua di jauhi daripada perkara-perkara macam ne.Be

Isteri Kedua Husband Cik

Penulis : Cik Puan Masa : 8:15 PM Comments : 16 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Hamikkkkk koooo..amcm tajuk entry cik hari ne.Ada hot tak??hahahhaha
Hari ne cik berpuasa.Alahhhhh tak lama lagi bulan Ramdhan kan,jadi nak qada puasa cik yang tak habis tu.Dan hari ne datang pulak kerajinan tahap cipan cik tolong encik husb melayan Isteri kedua nya.
Haippppp...Ne lah isteri kedua encik husb cik ne.Mesti korang piki bukan2 kan.Non adoooo yang kedua selain cik.Kalau adoooo tahu lah cik nak buat apa..hahahhhaha (suara ganas sambil tayang2 muscle)

 Kemas Tak..kemas tak...Okai husb cik sangat pentingkan kekemasan dan kebersihan tauuuu..

Aaaalamakkkkk...nampak sangat urat dawai en husb i.kekekekeke.Kusyuk sangat pam kasut kuda sampai Isteri dia gambar pon dia tak prasan...

Okai cik nak layanzzzzz "Langgar" dulu kat astro first..byeeeeee :D

Makan Free Lagiiiiii :)

Penulis : Cik Puan Masa : 4:41 PM Comments : 9 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Omg!omg!omg! sejak dua menjak ne cik selalu abaikan blog ne.Mintak maaf ea kalau cik tak sempat menyemakkan teratak korang..Kejap lagi lepas entry ne dah publish cik akan singgah keteratak korang eaaaa...sabooo...sabo....ikut turn..hahahhaha
Semalam cik bizi pegi hantar rombongan naik meminang.En husb dah amik cuti jadi cik membuntut jea lah sambil phawwwww makan free..sodapppppppp oke!




Gambar Cik Curi Dari FB Orang Yang Bertunang Tu...hahahaaa.Yapzzzzz mereka masih muda dan sweet kan..

Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar,dan cik pon dah kenyang jugak.Pinangan dah di terima,tinggal tunggu jea lah tarikh nikah nya nanti.ok bye!

Nota Jari Kaki : Brooch akan di pos kepada mereka2 yang dah kasi alamat kat cik.Siapa2 nak brooch home made,pm lah alamat kat FB cik (untuk mereka yang nak jea yeeee)harharharrrrrrr

Laki Bini Punya Kerja

Penulis : Cik Puan Masa : 6:35 PM Comments : 12 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

hello pepsssss....busy betol cik hari ne.Petangs2 baru sempat nak lawat2 kawasan.Hari ne SIL cik berkhatan.Yealah kan sempena cuti sekolah ne amik kesempatan lah jugak kan.

Habis jea kenduri hahhhh ne lah keja kami laki bini..Upsssss yang berbekam seksyyyyyyy meksyyyyy tu bukan cik ea..tu encik husb nak sangat buang angin kataaaaa nyaaaaaa..

Nota Jari Kaki : Lyssa ooo lyssa..bila nak PM no kat cik neyyy?tak nak reload kaa??

fiq izumi first giveaway!

Penulis : Cik Puan Masa : 12:52 PM Comments : 12 Labels :
Assalamualaikum wbt :)



hy guyssss...Hari ne cik rajin sangat2 rajin.Tambah rajin bila penganjur sendiri jemput cik join 1st segmen beliau..Oleh kerana dia pon baru pertama kali buat segmen macam cik,jadik cik pon nak join untuk jadi pen'support' segmen 1st beliau.

Okai...cik dah jujur ea follow semua syarat2 nya..Dan korang2 yang sangat rajin join segmen tu meh kita sesama memeriahkan segmen ne sebelom 20.jun.2013

Nota Jari Kaki : Semoga tuah berpihak dengan cik pulak yeaaa....ok bye!


Pemenang 1segmen By Cik Puan

Penulis : Cik Puan Masa : 11:25 AM Comments : 9 Labels :
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah...guyssss segmen cik dah tamat.Jadik makna nya cik dah nak kasi hadiah lah kat korang.Tu ponnnnn kalau korang nak lahh..Kalau tak nak cik boleh kasi kat orang jea.Boleh tak macam tu :P
Sekarang korang semak jea lah sondiri nombor bertuah korang.
Hahhhhhhh....Ada no korang tak??ada tak????Cepat2 pm cik kat Fan Page Cik ea.Pm nama dan no bertuah korang.
Dan buat Korang semua yang sudi support 1st segmen cik.tak kira yang join 1st segmen cik atau tak cik nak ucap Terima kasih daun keladi,Kalau ada lagi cik kasi hadiah ohsome lagiiiiiii..Yea lah 1st segmen kan,hadiah pon tak seberapa.Nanti ada rezeki lebey In Shaa Allah cik nak buat 2nd segmen pulak.
Yang tak berjaya tu mintak ampun banyak2 ea sebab hanya 3hadiah yang cik mampu sediakan.Semalam Mama Alia ada suggest kat cik,kasik brooch kat semua yang support segmen cik.
Okai niat memang nak kasi jugak,supaya adil kan,tapiiiiiiii cik ne bukan nya rajin sangat nak buat benda tu..hahhhhh nanti sampai ke tahun depan korang tak dapat2 lagi..Dan satu keputusan yang sangat adil in the world,cik nak kasi kat nama2 yang ada kat sidebar mantop tu.

Mereka Yang Mantop!!

Hahhhh...kalau rasa2 ada nama korang kat sidebar tu Pm alamat eaaaaa..

Nota Jari Kaki : Guysssss sori ek baru sempat public keputusan ne.Semalam cik tertidoooooo..huahuahuaaaa...okai bye !
 
Designed by NurAlja Lee