Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans

Penulis : Cik Puan Masa : 1:28 PM Comments : 8 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Korang mesti pernah tertanya2 kan kenapa ada poket kecil kat seluar jeans.Yealah dah ada poket pon nak tampal poket kecil lagi kat dalam poket tu,tapi comei kan poket tu..Mehhh baca info yang cik dapat dari penpatah.Cik kopipes jae lah ea malas nak taip panjang2..hohohoh



Sekali pandang saku kecil ini tak ada fungsinya selain hanya tampalan untuk menambah aksentuasi gaya pemakainya, atau mungkin ciri khas seluar jeans. Namun, dari saku comel inilah sebenarnya boleh dibaca sejarah seluar yang dipopularkan oleh Levi Strauss tahun 1880 ini, lapan tahun selepas jeans masuk ke Amerika Syarikat (AS) tahun 1872.

Sebagai jenis tekstil, jeans pertama kali dibuat di Genoa, Itali tahun 1560-an. Kain seluar ini biasa dipakai oleh angkatan laut. Orang Perancis menyebut seluar ini dengan sebutan "bleu de Genes", yang bererti biru Genoa. Meski tekstil ini pertama kali dihasilkan dan digunakan di Eropah, tetapi sebagai fashion, jeans dipopularkan di AS oleh Levi Strauss, seorang pemuda berusia dua puluh tahunan yang mengadu nasibnya ke San Francisco sebagai peniaga pakaian. Ketika itu, AS sedang dilanda demam emas.
Akan tetapi, sampai di California semua barangnya habis terjual, kecuali sebuah khemah yang terbuat dari kain kanvas. Kain kanvas ini dipotongnya dan dibuatnya menjadi beberapa seluar yang dijual pada para pekerja lombong emas. Dan ternyata para pekerja menyukainya kerana seluar buatan Strauss tahan lama dan tak mudah koyak. Merasa mendapat peluang, Strauss menyempurnakan "penemuannya" dengan memesan bahan dari Genoa yang disebut "Genes", yang oleh Strauss diubah menjadi "Blue Jeans".


Di sinilah para pelombong tambah menyukai seluar buatan Strauss dan "menobatkan" seluar itu sebagai seluar rasmi para pelombong. Para pelombong emas itu menyebut seluar Strauss dengan "those pants of Levi` s "atau" Celana Si Levi ". Sebutan inilah yang memulakan tanda dagang pertama seluar jeans pertama di dunia.

Naluri perniagaan Strauss yang tajam membuatnya mengajak pengusaha sukses Jakob Davis untuk bekerja sama, dan pada tahun 1880 kerja sama itu melahirkan kilang seluar jeans pertama. Dan produk reka bentuk mereka yang pertama adalah "Levi` s 501 ".

Produk reka bentuk pertama memang dikhaskan bagi para pelombong emas. Seluar ini mempunyai 5 saku, 2 di belakang dan 2 di depan, dan 1 saku kecil dalam saku depan sebelah kanan. Kerana diperuntukkan bagi para pelombong, saku ini tentu bukan untuk bergaya-ria. Tetapi saku atau poket comel kecik molek ini dirancang untuk menyimpan butiran-butiran emas yang berukuran kecil.



Nota Jari Kaki : Cik baru jae balik dari kampung.So bercuti lah cik berblog selama beberapa hari..

Hidung Baru Tumbuh Di Dahi

Penulis : Cik Puan Masa : 10:03 AM Comments : 13 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Salam jumaat semuaaaa..Hari ne cik balik kampung.So sebelum balik cik nak share satu berita yang pelikssssss tapi benar yewwwww..

Hidung Baru Tumbuh Atas Dahi

Ehemmmmmehemmmmm...ne bukan editor ea.Gambar ne bukan menggunakan ihsan photoshop ataupon mana2 editor yang tengah hangat di pasaran.Yang ne berita betol dan sahih.Cik pon ada baca kat newspaper metro semalam.Menurut berita yg cik baca semalam,Xiaolan ne mengalami kecacatan hidung akibat kemalangan.Dan doktor yang merawat Xiaolan Gagal merawat hidung nya.
Doktor tidak mempunyai pilihan lain tetapi terpaksa menjalankan prosedur yang membolehkan hidung barunya tumbuh di dahi bagi menggantikan hidung asalnya.Hidung itu direka dengan menanam tisu kulit ke dahi Xiaolian.

Nota Jari Kaki : Sekarang macam-macam boleh buat.Janji manyakkkk duwwwiiitttttt kan..kan..kannnnn  


Pak Guard Di Maki

Penulis : Cik Puan Masa : 8:23 AM Comments : 10 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Berapa hari ne media sosial sibuk menceritakan tentang seorang isteri pemain bola sepak yang memaki hamun seorang pengawal keselamatan.Tak perlu cik mention nama Isteri orang tu kan,korang mesti dah tahu jugak.

Cik tak nak cakap banyak lah yae.Malas nak tambah dosa..Cuma cik nak kasi tauuuuu kat U girl!please respect orang yang lebih tua dari u!Tak kisah lah keja dia tukang sapu ka,guard ka,tukang kebun ka.Respect itu penting!Kalau u tak respect orang lain sama jugak u tak respect Husband u,Ayah u!


Nota Jari Kaki : Opsssss,terover pulak..hihihi okbai :D

Wordless wednesday || Gagal!

Penulis : Cik Puan Masa : 12:11 PM Comments : 5 Labels :
Assalamualaikum wbt :)



\



v


v


v


v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v

Eyang Subur

Penulis : Cik Puan Masa : 8:39 AM Comments : 6 Labels :
Assalamualaikum wbt :)



Dua hari cik tak berentry bersebab oke!Sebab nya cik bizi menonton youtube tentang eyang subur.Mungkin ada yang tak kenal lagi dengan beliau.Meh cik perkenalkan ek siapa sebenar nya Eyang Subur ne.
Eyang subur berasal dari Jakarta,Indonesia.Salah satu sebab cik follow cerita beliau sebab beliau mempunyai 7orang isteri!cik ulang lagi ek..7ORANG ISTERI!Bukan 7kali kawen dan cerai ek,tapi 7orang isteri dalam satu masa.tapi ada yang kata eyang subur ne ada 8 @ 9 isteri.Cik tak pasti lah sebab yang dua orang isteri beliau tak da pulak dalam gambar dan video yang cik tonton tu.



Ne lah para isteri-isteri eyang subur.Sehati jae kan semua,pakai baju kaler sama,rantai sama.Dan menurut sumber,ada di antara isteri-isteri eyang subur ne adalah ADIK BERADIK KANDUNG.Allah!apa nak jadi lah.Ntah hukum mana yang membolehkan lelaki islam kawen dari 4 orang wanita.Dah tu tinggal dalam satu rumah..Mesti korang rasa pelikssss kan.



Ne lah teratak Eyang subur.Nampak macam biasa2 jae kan,tapi sangat mewah.Nak tahu kenapa?nanti korang tengok gambar kat bawah ne.Menurut sumber lagi lebih kurang 36orang tinggal dalam rumah ne termasuk isteri2,anak-anak,menantu-menantu,cucu-cucu,mentua-mentua,ipar-ipar dannnnnn orang gaji beliau.Bini dah 7orang,masih perlu khidmat orang gaji pulokkk yae.Nak jaga kulit kut takut kasar sangat..hihihi



Hahhhhh,ne lah yang cik katakan mewah tu!Mengumpul barangan kristal adalah salah satu hobi eyang subur.Kesemua kristal-kristal ne mahal-mahal belako.Cik pon tak mampu nak beli rasa nya.Mahal neeee.Yang pelik nya,menurut sumber,eyang subur ne tak da keja.Cuma dukun jae pon.Cik rasa kompius ne.Tapi tak tahu lah kan cik cuma tonton jae kisah-kisah beliau kat youtube.Tak pasti kesahsihan nya.Waullahualam lah kan.



Mewah sangat kan??Cik tak nak lah cerita panjang sangat.Korang simpulkan lah sendiri yae,takut nanti jadi fitnah pulak.Kalau korang nak tahu berit-aberita terbaru pasal eyang subur ne korang search jae kat youtube confom banyak yang keluar.Dan berita terbaru,eyang sudah menceraikan 4orang isteri nya dan salah satu isteri eyang subur tak nak pindah dari rumah beliau walaupon mak bapa exwife eyang dah nanges2 suruh balik ke pangkuat mereka.Exwife eyang nak tinggal kat situ jugak..Hemmmmmmmm,tak takut fitnah pulak kan exwife eyang tu.Dah cerai tapi masih nak tinggal serumah.Exwife eyang kata,kat rumah tu dia rasa nyaman sangat..hewhewhewwww.Ce korang komen sikit pasal ne.Cik masih follow cerita ne,masih korek2 cerita yang selanjutnya.Banyak sumber tapi tak tahu mana yang sahih.okbai

Nota Jari Kaki : Cik rasa pelik jugak kekadang.Tapi hanya Allah jae yang tahu kan cerita sebenar eyang subur ne..


Janin Bayi Di Panggang Dan Di Salut Emas!

Penulis : Cik Puan Masa : 10:35 AM Comments : 12 Labels :
Assalamualaiku wbt :)



Janin bayi yang di panggang dan di salut emas untuk tujuan pemujaan!
Enam janin bayi yang di panggang dan di salut emas berjaya di rampas dari seorang warga Britain.Menurut polis,janin bayi itu akan di seludup ke Taiwan diguanakan untuk tujuan ilmu hitam.Mereka percaya,janin bayi ini akan membawa keuntungan dan kekayaan!



Macam ne lah bayi tu di panggang atas zink sebelum di salutkan emas.Sungguh tak berperikemanusiaan kan!Macam ne lah manusia2 yang tak ada agama...Eiiiiii geram cik!
Korang layankan jae lah gambar2 janin yang cik amik dari google.Tak tahu nak cakap apa..






Nota Jari Kaki : Apa pendapat korang tentang mereka2 yang tak berperikemanusiaan ne??


Segmen Simple & Mudah

Penulis : Cik Puan Masa : 9:51 PM Comments : 7 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Sementara tak da idea nak berentry,cik amik kesempatan join Segmen ne walaupon tak di jemput.Bila cik blogwalking semalam terjumpa pulak segmen ne kat blog Deqla Tiut.hihihih



Klik banner yae kawan2,anda akan di terbangkan terus ke blog penganjur..Syarat2 pon tak banyak dan hadiah pon meletop.So apa kata pakat reramai join segmen ne.Tinggal brapa hari lagi nak tutup tauuuuu!


HADIAH (2 pemenang akan dipilih):
CD Pocket + Apron + Wallet
Cellphone Jewellery Sticker + Ankle Bracelet
Nak lihat gambar hadiah? KLIK SINI

Nota Jari Kaki : Wish me luck...ooooyeahhhhh! :D

Kenapa Aku Berblog???

Penulis : Cik Puan Masa : 9:09 AM Comments : 10 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Hari ne hari rabu kena buat wordless wednesday,tapi tangan cik gatal jugak nak buat entry pepanjang.Salah kewwww?Suka hati cik puan lah yawwww...kalau tak suka p men jaoh2..shuuuuushuuuuu..eiiiiiii jahat sungguh cik puan hari ne..kohkohkoh
23 april 2011 bermula lah bebelan cik puan di dunia alam maya ne.Walaupon hari ne bukan ulang tahun blog cik,tapi tak salah kan cik kongsi serba sedikit cerita basi cik.Sedar tak sedar dah 2 tahun cik bergelar seorang blogger.Seorang blogger yang suka update blog ikot suka hati,kejap timbul kejap tenggelam dan kekadang tenggelam tak timbul2..kohkohkoh
Kenapa cik berblog?kenapa dan mengapa???Cik ringkaskan certa jak lah ea,takut muntah hijau korang baca esei cik.
Mula2 dulu cik bosan,asyik ngadap Facebook jae,so terlintas lah di fikiran nak berblog.Nak jugak jadik macam orang lain bergediks kat blog.Senang nak share cerita kat blog ne sebab nya tak da orang kenal.So bebas lah cik nak bergediks.Kalau share kat facebook mau nya ramai yang terasa hati @ kutuk.hohoho.Dannnnnnn di sebabkan cik mempunyai minat yang mendalam dengan hias menghias ne,mula lah cik bersahabat dengan coding2 Html tu dan terhasil lah blog cik puan yang tak seberapa nak beauting ne.Tapi ok lah kan janji tak juling mata orang tengok widget2 kat blog ne..
Cik akui cik tak kreatif,tak pandai nak menyusun kata dan paling penting cik tak suka banyak cakap.Jarang bukak mulut,lagi2 bila dengan orang yang cik tak sekepala sangat.Bukan sombong oke!KECUALI bila berhadapan dengan orang2 yang banyak mulut hahhhhhh automatik jugak cik banyak mulut sampai nak tumpah2 air liuq bercerita.phewwwwwww sungguh tragis kan! :D
Hahhhhhh ne lah entry pertama cik.Korang mesti tak jumpa lagi entry ne sebab dah tak keluar kat arcive cik kat sudut mana tah dia tersembunyi.Ne pon cik search kat google baru jumpa.Dalam berapa bulan tu cik syok sendiri,tulis entry tak da orang sudi komen dan sampai lah cik dah tahu teknik2 berblog ne baru lah meriah sikit blog ne hahhh..Tapi jangan heran sebab dalam masa 2tahun cik berblog follower cik tak sampai 1k pon.Hellooooo!cik tak kumpul follower ek,follower banyak tapi blog sunyi sepi tak da maknanya kan.Lagi pon cik risau jugak follower banyak ne,tak menang tangan nak blogwalking.Tambahan pulak "korang ne cepat majok.kalau cik tak blogwalking tak lah korang nak menjengah blog usang ne" copy ayat Sis Okje.hohohoho.yewwww lah cik akui tanpa korang siapa lah cik ne kannnnn...Hahhhh korang pulak kenapa nak berblog??


Nota Jari Kaki : Rasa nak tukar kulit blog&header lagi ne..Ada tak yang amik tempahan header???



Rahim Terbalik Atau Retroverted Uterus

Penulis : Cik Puan Masa : 12:41 PM Comments : 12 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Selamat hari Malaysia yang ke 50 tahun.Yuhuuuuu semua sunyum sampai ke telinga kan.Al-maklum lah cuti lagik.Hari ne tak da aktiviti,cik diam2 kat rumah jae tonton hari malaysia kat tv.Tengah jaga kulit muka memang macam ne,malas nak jalan..phewwwwwww!



Semalam cik janji nak share pasal gambar kat atas ne kan..Dan komen rakan blogger???

Alahaiiii dear..Peknen apa nya..Belom ada rezeki lah.Yang tu cik scan rahim cik ne hah.Cik cerita satu2 yae...hihihiihhih
Errrrmmmmmm...mcm mana nak mula ek >,<
Macam ne ea..Semalam cik ada share kan gambar masa cik pegi wedding cuzzy cik tu.Hahhhh kebetulan pulak tyme tu terjumpa sorang makcik bidan.Cuzzy cik kata kakak dia penah berurut kat bidan tu.So cik pon cuba2 nasib lah kan kebetulan belum ada lagi nak lekat ne.Yelah salah satu sebab nya belum ada rezeki lagi kan.Allah belom nak kasi jadi cik ikhtiar jea lah apa yang patut.


Kalau korang tengok gambar kat atas ne,hahhh tu lah masalah cik.Dan macam tu lah makcik bidan tu bagi tahu kat cik.Cuma cik tak berapa nak percaya seratus pratus lah.Tu yang sampai cik pegi jumpa doktor scan rahim.Dan jawapan yang sama doktor kasi kat cik.Doktor kata lagi rahim terbalik bukan masalah,rahim terbalik adalah golongan minoriti.Macam orang kidal masih boleh menulis menggunakan tangan kiri..Hahhhhh macam tu jugak lah ibuk2 yang mempunyai rahim terbalik ne.Masih boleh mengandung cuma mungkin proses nya lambat sikit.Nak kasi peluang ibuk2 honeymoon pepuas dulu kut..kohkohkoh :P


Jangan risau yea ibuk sekalian yang senasib dengan cik.rezeki tu semua Allah yang tentukan kita ikhtiar jae semampu yang boleh.Banyakkan berdoa dan beristigfar.Mungkin ada hikmah di sebalik nya kan.Nanti tup tup dapat anak kembar pulak hahhhhhh kan hikmah dan hadiah berkat kesabaran tu..


Masa cik tahu masalah rahim cik.Agak down jugak lah cik rasa,pas tu rajin jugak search kat google.Tapi ingat ya ibuk2,jangan percaya sangat info kat google tu.Doktor kata ramai jugak ibu2 mempunyai rahim terbalik dan berjaya hamil.Dan ramai jugak ibu2 mempunyai rahim normal pon masih belum berjaya hamil.Jadi kita ne bakal ibu2 cuba..cuba..cuba.. dan terus mencuba jangan putus asa.Tak mau stress2 yae,bak kata orang putih "Enjoy your love game"

Nota Jari Kaki : Ibuk2 yang dah berjaya hamil dan yang tengah hamil anak ke 2,3,4,5,6,7 tahniah cik ucapkan.Doakan cik yae hope dapat join ibuk2 boyot cepat2..hihihihi (aminnnnn sambil pegang2 perut)


Cik Puan Kembali Lagi

Penulis : Cik Puan Masa : 1:24 PM Comments : 5 Labels :
Assalamualaikum wbt :)
Allah!lama jugak cik tak ke alam maya ne kan satu bulan lebey jugak.Habuk jangan cerita lah,confom dah seinci melekat kat blog ne.Seb baik tak berhantu blog usang ne.
Cik mintak ampun sesangat yea kengkawan sebab tak berkesempatan nak blogwalking kat blog2 korang.In shaa Allah,nanti ada masa free cik terjah satu2.Terutama nya blog???????



Haaaiiiiii...perli nampak Sis okje..ke dah rindu sangat kat cik ne hahhhhh.Seryes cik rindu nak baca entry dan tinggalkan komen kat blog Sis okje.Dah lama rasa nya tak menyakat.Bukan stakat blog Sis okje jea tau.Blog rakan2 lain pon cik rindu jugak.Cuma dalam sebulan cik menghilang ne memang cik blur sangat.Bizi tyme raya hari tu di sambung lagi dengan bizi kazen kawen,pastu bersambung lagi bizi jenjalan kat jomheboh yang dekat jea dgn tempat tinggal cik,pas tu bizi lagik layan husb sakit,pas tu bizi lagi tengah cari ubat untuk penyakit cik ne.



Tentang sakit cik ne nanti cik share yea.Sabar yea ibuk2,cik pon nak mintak pendapat korang jugak lah.Tapi tunggu masih banyak masa lagi kan.In shaa Allah kalau Allah masih beri kesempatan cik bernafas esok2 cik share yea.



Ne masa wedding cuzzy cik kat Felda desa kencana.Mengambil masa dalam 4jam jugak lah nak sampai kat tempat cuzzy cik ne.Jauh mana pon dah nama nya famly kan,kena datang jugak.Yea tak..hahhhh yang ne Sebahagian dari cuzzy cik yang beauting dan tembam2...hahhaha.Yang ne baru sebahagian yea,yang sebahagian lagi ntah kemana tak sempat nak amik gambar bersama..



Korang ingat tak hari tu sabah pernah di serang askar2 sulu sebab nak dapatkan sabah balik sehinggakan banyak nyawa pejuang kita yang terkorban.Yeahhhhh alang dah sampai kat felda husb cik dengan famly lain pon pegi lawat kawasan tempat pertempuran.Banyak kerosakan masa pertempuran tu contoh nya macam kreta tempat encik somi cik ne tunjuk lah.Bukan sebijik tau tapi banyak..Rumah pon banyak yang hancur..Memang seram jugak lah tengok bocor2 akibat peluru tu..



Hahhhhh yang ne pulak masa jomheboh hari tu.Cik amik gambar ne dari google jea lah..Eiiiii tak kuasa cik nak berhimpit2.Jom heboh hari tu dekat jea kat rumah cik pon.Just jalan kaki jea dah sampai tapi tu lah,kejap jea cik round2 pas tu balik.Sesak gila babing oke!Baik duduk kat rumah tonton kat TV jea.Tapi memang meriah lah masa ne.Booth2 pon banyak yang tutup awal sebab barang2 dorang dah habis..hahahah

Ok dudeeeeee!Cik chowwww dulu In shaa Allah esok cik free,cik update lagi.Byeeeee!
 
Designed by NurAlja Lee