Wordless Wednesday

Penulis : Cik Puan Masa : 8:10 AM Comments : 10 Labels :

Mavam ne pun ada??ada-ada jae lah......kohkohkoh

Nota Buat Korang..Korang...Dan Korang

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 13 Labels :


Weeeweeeee.....genap seminggu cik tak berblogwalking dan berentry.Yeyyyy tepuk tangan *clappppclapppp* Syabas dan tahniah Cikpuan!rajin sangat anda,sampaikan autopublish entry wordlesswednesday pon tyme hari khamis,ntah apa dalam kepala hotak tyme tu..Korang pon mesti tak da yang perasan kanssss...
Mak ,Sally,Mama,Miza comei,Kak atie,Eda,Ayut sihat?Rinduuuuu entry korang tau..
Blog deqla dah bertukar kulit..so,harap lepas ne jangan lah menghilang lagi..phewww..padahal sendiri pon suka menhilang.pandai jae cakap kalau cik ne kan
Zara,cik mintak maaf ya lambat send detail untuk bookmark tu.Cik nak whatsapp tapi terlupapulak cik peserta ke berapa.Seminggu ne cik langsung tak buka lappy..Online pon buka IG dan Facebook jae.Tu pon buka sebelah mata jae..kikikikiki
Haipp...dengar-dengar lya ada buat segmen.rasa nya sempat lagi cik join,in shaa Allah...nanti cik join ea lalink...
Oppssssss....dak tecik Ecah!!!sikit lagi cik terlupa nak seru nama.Kang merajok pulak dak tecik ne...mihmihmih...Ecah sihat?Rindu cik tak??me hug-hug sambil laga-laga pipi...awwwww....jangan kata cik lesbian pulak...hahhhahihihihihohooho
Baru seminggu cik tak bukak blog,rasa macam berbulan jae.Komen yang korang tinggalkan pon masih awaiting moderation..fuhh..bertengkek-tengkek komen nak publish nanti..Tapi sayang..Non hadooo komen yang bertanyakan cik kemana??kenapa tak berentry...sedih jap...sobssss T_T Cik mengharap ada orang yang menanti cik sebenarnya..hahahhahhaa
Ok lahhhhh....jap lagi cik blogwalking kaw-kaw yae.....baiiibaiiiiii...



Nota Jari Kaki : Dan sekali lagi entry autopublish..Di taip pada hari ahad 12:19 a.m dan publish pada hari isnin 6:30 a.m...Sila jangan tiru aksi ini...mihmihmihhhhh

Wordless Wednesday

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 14 Labels :

Kahkahkah...terasa cik..okbaiiii :D


Resepi Crunchy Caramel Almond

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 18 Labels :

Ehemmm..ehemmm...mesti korang tahu apa ne kan.Cik suka giler-giler makan benda ne.Ne lah makanan kudapan cik tyme-tyme blogwalking.Memang tak sedar dah habis..
Ok..meh follow resepi..
Bahan-Bahan:
200gm tepung florenta
200gm badam keping
100gm kuaci hitam
20gm bijan hitam

Cara-caranya:
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160c selama 5minit.
Satukan semua bahan dalam bekas.
Gaul rata sehingga semuanya bersalut sempurna.
Sediakan loyang 14x14 inc,alas loyang dengan kertas kek sahaja.
Panaskan oven pada suhu 160c.
tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan nipis.
Bakar dalam oven selama 10minit.
Sejurus keluar daripada oven.potong kepada kepingan.
Masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba..................!!!-Credit

Nutella Sudah Sampai

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 9 Labels :

Satu..satu...saya sayang miza..
Dua..dua...sayang miza comei..
tiga...tiga sayang-sayang miza..
Satu..dua..tiga...sayang miza sangat..kihkihkih..Balik ke dunia kanak-kanak jap..
Miza...miza..miza...akhirnya sampai jugak benda ne kat tangan cik.Alhamdulillah..Semoga  terbuka seluas-luasnya pintu rezeki miza dan famly..Cik tahu benda comei dua ketul tu mesti miza yang buat kan..Comei lah..cik suka..Nak gantung kat handphone,rasa sayang pulak.Yaelah,cik ne cuai orang nya,letak hp kadang atas dapur,atas peti sejuk..nanti termasak pulak benda comei tu.So,cik buat keputusan masukkan ke dalam box.Kumpulkan bersama hadiah-hadiah dari kengkawan blogger yang lain.Nanti tua boleh tunjukkan kat anak-anak..kihkihkih
terima kasih daun keladi,habis nutella ini bagi lagi..kikikikiki

Sempena apa cik dapat ne cik tak tahu lah.Mungkin sebab miza simpati kut,sebab cik tak jumpa nutella kat tempat cik.Seryes,benda ne memang susah nak cari,nasib baik lah miza kirimkan.Jakun jap cik..mihmihmih
Ne pon somi yang tolong amik kat pos tadi.Dah seminggu kat pejabat pos,ingakan tak sampai.Rupa nya mereka tak hantar ke rumah,ntah napa.Sampai jae tadi somi bagi cik "amik ne minyak wangi" kata nyaaa.Somi ingatkan perfum kut.hihii.Okbaiiii...



Nota Jari Kaki : Ne lah untung nya jadik blogger.Dapat ramai kengkawan yang baik-baik belaka...weeeeweeeee^^

Tips Cara Cepat Hamil

Penulis : Cik Puan Masa : 11:02 AM Comments : 8 Labels :

Dah kawen??Jom cuba tips ne.Yang belom kawen jangan pulak gatal-gatal tangan nak cuba,hempok kang :P Buat kengkawan yang senasib dengan cik,cik tahu korang masih berusaha macam cik kan.So jom sama-sama kita usaha lakukan tips ne.Sharing is caring yae tak ^_^

  • Jaga Pemakanan

Mesti korang pernah dengar tentang asid folik kan?Mengikut saranan doktor,sesiapa yang ingin mengandung kena lah makan folic asid unruk kesuburan.Selain itu,kena makan juga makanan yang berkhasiat.Cakap memang senang kan.Tapi nak melalukan nya cukup payah.
  • Makan Vitamin
✔ Vitamin E
✔ Zinc
✔ Copper
✔ Panthotenic acid
✔ Potassium
✔ Vitamin A
✔ Vitamin B
✔ Vitamin C
✔ Thiamin V6
✔ Riboflavin
✔ Niacin
Banyak kan??Kalau ada duit lebih boleh beli di farmasi.kalau takda,cari buah-buahan dan makanan lain yang mengandungi nutrien tersebut.Untuk pil herba sila rujuk kepada yang pakar juga.jangan makan sembarangan.
  • Mempunyai Berat Badan Ideal
Mungkin ada yang kurang setuju..Yae lah mak jemah jiran sebelah rumah korang tu gemok kemahin pun tiap-tiap tahun praggy.Aku ne biasa-biasa jae pon tapi susah nak preggy.Betul,rezeki masing-masing kan.Tapi tak salah kita mencuba kan.
Jika mempunyai berat badan yang berlebihan macam cik "overweight" atau lebih teruk lagi "obese",memulakan senaman untuk mengurangkan berat badan.Ini kerana risiko orang yang "overweight" ialah terdedah kepada darah tinggi dan kencing manis.Jika semasa mengandung mempunyai "high blood pressure" dan "diabetes" banyak komplikasi yang tidak baik bakal menanti.Jom sama-sama kita amalkan gaya hidup sihat.Sentiasa pantau Body Mass Index(BMI) untuk mengetahui tahap "obesiti"
  • Detoks
Toksin dalam badan yang tinggi tidak elok untuk badan kita.Ada banyak produk di luar sana yang dapat membantu kita nyah-toksin dari dalam badan kita.Perlu di ingat,jangan beli semberono sahaja,lebih-lebih lagi dari penjual Muliti Level Marketing(MLM) yang mahu melariskan produk mereka sahaja.
Luangkan masa melawat farmasi yang berdekatan untuk mendapat khidmat nasihat dari yang pakar.Jumpa "dietitian" untuk memberi pandangan yang boleh membantu kita.
Minum Jus buah-buahan juga salah satu Nyah-toksin.
  • Lakukan Hubungan Intim dengan Kerap
Sudah bergelar suami isteri,apa nak malu.Bukannya orang lain,pasangan sendiri yang halal juga ponnnnn..hihii.Buang sikap malu "meminta".Nikmati hubungan tersebut,bukan hanya untuk dapat anak jae..
  • Ketahui Waktu Subur
Ini adalah fakta yang sangat penting.Ramai yang amik ringan tentang perkara ini.Ada yang sudah ada anak pertama,tetapi sukar untuk mendapatkan anak kedua.Untuk mengelakkan kekecewaan,belajar cara membaca ovulasi.Kenali diri sendiri.Waktu ovulasi setiap wanita adalah berlainan.Jika kena masanya,dengan sperma yang sihat akan bercantum dengan ovum yang berovulasi.Jom amik sedikit masa untuk belajar.Boleh google "ovulation calender tool" untuk maklumat lebih lanjut.Ingat sekali lagi,ketahui diri sendiri.Pelajari kitaran haid untuk waktu yang tepat.
  • Jumpa Doktor Pakar
Kalau sudah lama mencuba,tapi masih belum berjaya,sila jumpa doktor pakar.Biasa nya doktor akan melakukan "health screening" dahulu untuk mengetahui tahap kesihatan kita.Tetapi jangan hanya isteri seorang sahaja .Suami juga perlu melakukan "checkup" juga.

 
  • Pastikan Posisi Seks Yang Betul
Ini bukan cerita lucah.Cik takda masa nak cerita perkara yang bukan-bukan.Posisi semasa melakukan hubungan seks adalah sangat penting.Ini akan memudahkan sperma berenang ke arah ovum.Posisi apa?Anda cuba lah sendiri yae.......................
  • Elakkan Tekanan 
Walaupunstress itu sudah menjadi asam garam,cuba rehatkan diri secukupnya.Kerja pejabat,biarlah habiskan di pejabat sahaja.Apabila berada di rumah,tumpukan perhatian pada keluarga.Apabila badan sihat,otak cerdas,bukan kah lebih senang melakukan hubungan intim?
"honeymoon" banyak kali..Apa salahnya kannnn......
  • Jauhi Rokok
Nasihatkan suami yang menjadi perokok tegar.kalau isteri pun merokok?Cepat-cepat lah berhenti!Kajian santifik mengatakan,apabila seseorang itu merokok ia akan menyumbang kepada ketidaksuburan dan masa yang lebih lama untuk mengandung.
  • Kurangkan Kafein
Kafein bukan sahaja terdapat pada kopi,tetapi banyak lagi minuman lain.
Ramai kata,jika minum kopi dapat tenangkan fikiran.Namun,tahukah anda,jika kandungan kafein itu tinggi,lebih dari 5 cawan sehari iaitu lebih kurang 500mg,ia di katakan dapat mengurangkan kesuburan.Jika boleh,kurangkan tahap pengambilan kafein pada 200-500mg sehari.Bukan itu sahaja,jika mengandung dan masih lagi kuat minum kopi,risiko keguguran tetap ada.
  • Berdoa Pada Allah
Tips ini tiada di mana-mana artikel bahasa inggeris.Mereka lebih menjurus ke arah tips yang berasaskan saintifik semata-mata.Kita sebagai orang islam perlu percaya bahawa rezeki anak itu dengan izin dan rahmat Allah.Amalkan doa di atas.Islam itu indah dan memudahkan.Lebih baik meminta kepada Allah.In shaa Allah-Credit



Nota Jari Kaki : Cik pun tengah usaha untuk melakukan tips-tips di atas.Cik yakin rezeki untuk cik tetap ada walaupun lambat...In shaa Allah

Tutorial Watermark Photoscape

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 12 Labels :

Semalam cik ada follow tutorial untuk watermark gambar,jumpa dari blog zara..Walaupon mak jemah,makcik bedah dan wak sugi Takdak request.Tapi cik nak buat tutorial jugak.Kut-kut ada yang baru tahu tang watermark ne.Jakun jap macam cik..kohkohkoh.
Perkara pertama yang korang mesti ada,adalah PHOTOSCAPE..Kalau takda download kat SINI(Link ne mak bedah pilih rambang kat google.Sebab mak bedah dah install photoscape..mihmihmih)
Kemudian...bukak Photoscape korang.
1. Klik batch editor.
2. Pilih gambar yang korang nak letak watermark.
3. Drop gambar letak kat no3 tu.Letak berjuta-juta lemon pon boleh..
1. Klik Object dan Tick Photo 1(jangan pulak korang memandai tick photo2,3,45,5,6,7,8 pulak.Hempok kang :P)
2. Pilih watermark korang yang cute tu^^
3. Klik Convert all.
Tick dan Save!
Dan keluar lah benda ne..Conversion completed..Yeyyyyy!
Dan hasilnya...Gambar korang pon ber'watermark dengan jaya nya..Ehhhehhh...berjaya ke??Give me five!
Ehhhh...jap..jap..yang ne versi bergambar.kalau nak letak watermark tulisan pulak lebih kurang macam kat atas tu jugak.Beza nya cuma ini...
Tick kat Text 1..dan klik yang no2 untuk pilih tulisan korang..
Mudah kan..lepas ne tak payah letak watermark satu-satu gambar..convert jae sekali..siap..boleh lah korang lenggang-lenggang kangkung upload gambar..kikikiki
Dan..ne lah watermark cik buat sementara ne.Belom cik seru mood cik untuk edit-edit watermark ne.Letak yang mana ada dulu..Korang nak watermark?boleh jae request kat facebook cik.Apa??nak free??Boleh..boleh...tapi yang simple-dimpple jae lah yae..Okbaiii...


Nota Jari Kaki : Credit kat blog INI dan INI 

Proton Saga Kelabu

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 12 Labels :

Zara....ooo zara...Ingat tak pic zara ne yang cik curi dari IG dan letak di entry ini?Husb cik kata macam najwa latif kenen..cehhhhhh....sila kembang dengan sekembang-kembang nya ea :P
Semenjak husb beli hp baru ne,rajin sangat buka blog bini dia ne.Awwww...tersipu-sipu malu lah titewwww...hikhikhik..Lepas ne boleh buat wish list kat blog,kut-kut ada suprise tergantung kat tombol pintu,macam mak..hihihih
Dulu-dulu,masa mula-mula cik mencaburkan diri dalam dunia blogging ne cik ada buatkan husb cik blog jugak..Mihmihmih.Yae lah tu pon dia yang mintak.Kenen nya boleh lah husb share story mory tang kereta nanti.Yae lah orang laki memang suka dsgain-dsgain kereta kan..Tu lah tradmark blog pon protonsagakelabu..kahkahkah
Sekali.............husb tak pernah buka sampai sekarang.Dan tinggal lah bini dia yang update blog tu.Tapi bukan berkisarkan cerita tentang kereta.
Berkisarkan tentang resepi.Habis resepi cik pulun kopi pasta letak dalam blog tu..Kahkahkah.Dan last-last lupa password pulak.Dah berabad cik tak jenguk,baru lah semalam cik buka balik.Gelak cik dengan husb semalam bila buka blog tu..Alahaiiiiiii....macam mana lah cik boleh terfikir letak resepi kat blog tu.Nama dah macho,sekali entry tang resepi-resepi.Nanti orang ingat husb cik Gay pulak..kahkahkah..
Ok...sekian cerita untuk hari ini..baiiibaiiiii...



Nota Jari Kaki : Siapa-siapa lagi kat sini belom join GA Zara.Sila join cepat-cepat.Tinggal bapa hari lagi nak tamat.Rugi kalau tak joinnnnn.(promot jap..hihihi)

Jom Bershopping Bersama Zalora

Penulis : Cik Puan Masa : 6:00 AM Comments : 8 Labels :

" Dengar sini, jgn bagitau isteri, girlfriend, adik, kakak, ibu mertua tentang laman web zalora.com.my...Tau tak, portal online shopping utk baju & kasut yg besar gila tu? Kasut, baju, beg...Beratus jenama, beribu gaya...Dan yg paling gila lagi, penghantaran & pemulangan ke seluruh negara adalah percuma!!! *bunyi loceng rumah* Haaaaahhh!! AHHHHHHHHHHHHHH!!!" ..sedutan iklan zalora..
Mesti korang tahu iklan apa ne kan??Yehhhhh....Zalora..Siapa hantu shopping online kat sini??give me five..Korang memang hantu lah...kahkahkah..Cik pon hantu jugak,tapi hantu tak berapa nak berhantu lah(kira masih boleh di kawal lagi..mihmihmih)
Semalam cik ada cuci-cuci mata kat zalora,memandangkan beg dah nak mintak ganti,so cuci-cuci mata jae lah dulu..
Beg Casual BagBeg Tangan Kulit Coklat Gelap
WalletDompet Putih RI TimbulDompet Potongan Plat Logam
Antara bag dan wallet yang cik berkenan..Slurppppppp...telan liuq jap.mihmihmih.Discount...discount..Terbeliak biji mata cik...uhuhkkkuhukkkk.Mana sudah somi cik ne...kahkahkahhh..
Berminat??Jom shopping kat Zalora.Hari-hari ada discount masuk dalam email cik tau....Meh lah..meh lahhh.....Serbu Zalora!!

Bawal Lover??

Penulis : Cik Puan Masa : 1:40 PM Comments : 11 Labels :

Anda pencinta tudung bawal macam cik?Fuhhh sekarang fesyen tudnug bawal semakin meletop...top...top...kemahin.Cik pon dah terjebak beb..kahkahkah.Nasib baik tudung bawal dulo-dulo masih simpan,so masih boleh di gunapakai balik..
Antara yang dah berjaya mengayakan fesyen Bawal YunaBella.Curi dari IG cuzzy cik dengan Puan Zara titewww...ahaksssss.Comei kan??Meh follow tutorial kat SINI.
Lepas ne confrm meletop-letop lah harga tudung bawal ne..tapi cik tak kisah pon sebab??Sebab cik jahit sendiri.Bukan nak save cost,tapi rasa nya lebih baik jahit sendiri.Lagi puas hati...Mihmihmih
Salah satu tudung bawal cik yang cik buat sendiri.Tak sabar nak gayakan tudung bawal..hebak..hebak!Tudung bawal kini kembali dengan nafas baru.Harap-harap jangan lah naik harga pulak yae...hihihiih..Ok bai ^_^



Nota Jari Kaki : Cik adalah salah seorang pencinta tudung bawal,dulu,kini dan selamanya.Sebab takda satu pun tudung yang dapat menyembunyikan kedebaban muka cik walaupon ada Magic inner yang tak berapa nak magic tu..mihmihmih

Rumah Pertama Ku

Penulis : Cik Puan Masa : 6:00 AM Comments : 21 Labels :

Alhamdulillah..setelah sekian lama menanti dan membuat pilihan.Akhirnya jumpa jugak rumah yang di idam-idamkan selama ini.Dah lama dah di luluskan cuma belom dapat kunci lagi,sebab nak sattle peguam untuk tukar nama lagi.Rumah second hand jae pon yang belom ada renovation,cuma pwner rumah ne buat tiles jae.Tapi cantik lah,cik suka,somi suka..Memang berbaloi dan berpuas hati lah.Somi pun tak banyak fikir,terus buat keputusan tyme tu jugak(selalu nya berdolak-dalih lagi dia..hihihi)
Rumah ne ada 3 bilik,2 tandas dan ada laman belakang.Harga mula-mula owner iklankan dalam 250k,tapi husb dapat 201k.Amacam,berbaloi tak?Cik laki bini rasa sangat-sangat berbaloi lah,dengan owner nya yang tak cerewet.Sebab apa cik kata tak cerewet,dalam banyak-banyak rumah yang cik laki bini dah pegi(kebanyakan owner "cha ya nun alif")semuanya  mahukan deposit.Ada pulak yang mahukan deposit 10% daripada harga rumah.Omg!mana nak cari 10% tu??Bukan nak racist,cuma nak share pengalaman seciput ne..huhuhuh
Loan bank mana kita laki bini guna?Hahhhh ne penting buat korang yang masih tercari-cari bank mana yang sesuai.Boleh klik SINI,untuk kemudahan korang membuat perbandingan semua bank-bank yang ada di malaysia.
Dan setelah puas membuat perbandingan.Somi pun nekad lah memilih RHB Bank,dengan pengurusan nya yang tak cerewet,pantas dan paling penting dapat 35tahun lagi tu.Rasa nya dalam 1minggu jae dah dapat keputusan,dan dah di luluskan.Bank lain pon somi cik ada cuba jugak,contoh nya Hong Leong bank.Dah di luluskan pon,cuma dapat 85% sahaja.So cik sarankan,kalau korang nak loan rumah,baik loan kat RHB Bank jae lah.Korang cuma perlu bawa S&P,Slip gaji(6bulan bagi swasta dan 3Bulan bagi kerajaan),Pengesahan jawatan dan Statemant gaji.
Orite..ne jae lah pengalaman cik laki bini beli rumah tu.Next tyme cik share lagi pengalaman berurusan dengan peguam pulak.Jika ada sebarang pertanyaan,boleh lah tinggalkan soalan di ruang komen...cehhhhhhh...kahkahkah




Nota Jari Kaki : Tak sabar somi nak baca entry ne.Entry special kata nya...kohkohkoh
 
Designed by NurAlja Lee