[Segmen] pengalaman puasa pertama

Penulis : Cik Puan Masa : 7:24 PM Comments : 5 Labels :
assalamualaikum..

ari ne aku 1st time aku join GA..segmen ne d taja oleh deqlis..tarikh tutup nya plak hari ahad 31 julai 2011...eeeuuuuu...ari ne lah tarikh tutup nya.tapi oleh kerana tengah malam gak s0 aku gagahkan gak join segmen ne..hahaha masi ada masa lg lah kan...so ssiapa yg berminat maw join masi ada masa beberapa jam lg bleh lah klik cni laju2


haaa...siapa xda penglaman posa??ehhhhh smua org yg beragama islam msti ada penglaman tersendiri..bla menjelng posa ne msti terimbas balik penglaman 2 kan..haaaaa apa lg...senyum2 sendiri lah kan....
ok...1st time aku posa aku xingat lah time umur aku brapa tahun..tyme 2 masih kecik2 lg lah so xfaham sangat lah maksud posa 2..tp benda ne aku masih ingat lg smpai skarang..shari sblum posa 2 aku da gtaw mama aku minta d kejut kan sahur nanti..so mama aku pun kejutkan lah..semangat nya aku bangun..al-maklum lah 1st time posa kan...pas sahur tido balik..da 2 bangun kul 6stengah bsiap p skolah..smpai skolah 2 kwn aku tanya lah posa ka tak..aku dgn bangga nya jwb 'eh posa bahhh' (dlm loghat sabah.. hehehe) kwn aku sorng tanya 'eh ngapa kau bawa air minum??' laaaaa...terlupa lah plak kan..apa tak da terbiasa hari2 bawa air minum kat skolah..oleh krana takut d kata x posa aku mik botol 2 n buang air minum 2 laju2..hehehe..da 2 ada 3org kawan aku tak posa..time rehat 2 dorg beli makanan kat kntin.aku dgn kwn aku yg sorng lg tnggal kat kelas..yellah posa kan s0 stay kat kelas jaklah..klaw jalan2 nanti takut haus plak da lah mtahri aritu panas sangat..tetiba dtng plak kawan2 aku yg 30rg tak posa ne kat kelas smbil bawa makanan yg dorg beli kat kntin 2..yg aku ingat time 2 dorg ada beli air bandung sejuk dgn nasi kuning n kuih karipap..waaaa terliurrrrrrrrrrrrrrr sesangat aku tengok air bandung sejuk 2 taw..tp aku tahan jak..aku suruh lah dorg p makan jauh2..aku kata kat dorg 'siapa makan dpn org yg tngah posa,masuk neraka' hahaha..dorg pun takut pas 2 makan kat luar kelas...kan da kena ayat ntah apa2 aku..biasa lah kan budak2..
jam 12 stengah lonceng bbunyi mnandakan skolah ari 2 da tamat..so aku pun heppy lah maw balik umah da kan..smpai rumah aku lari laju2 tanpa buka kasut skolah terus masuk dalam rumah dgn semangat wajah aku capai gelas n minum air laju2..nasib baik time 2 mama aku kat bawah rumah.s0 tak nmpak lah apa kejadian posa aku ari 2..bla mama aku tanya aku masih posa ataw tak..aku dgn muka seposen jwb 'aku masih lg posa'..hahahaha.aku wat2 jak lah muka tak bermaya s0 mama aku percaya..tp 2 time kecik2 lg lah..hehehe.
skrang da besar ne da taw apa makna posa 2...


bukan no food no drink jak..tp no ngumpat2 n no korek idung...hehehehe..ne jak lah story yg dapat aku kongsikan...semoga posa tahun ne d permudah kan n pintu rezeki kita terbuka seluas-luas nya..


selamat berpuasa olz........^_^

buiii...buiiii....^_^


5 comments:

  1. menarik citer nie..hehe..klu tak perasan atau tak ingat puasa masa balik rumah tu dah ter minum berdeguk2x..puasa tak batal laa kan??hehe..

    mmg seronok imbau kenangan dulu2x...selamat berpuasa esok ya:) jgn teguk air tau hehe:) gurau2x jerkk..


    thanks join... masih on lagi sampai 1 pagi nie..:-)

    ReplyDelete
  2. hehheee..nakal gak time kecik2
    heee :D

    ReplyDelete
  3. deqlis :tq dear...esokk tak terminum air da..hehehe

    farag :memang nakal time 2..hehehe.nakal n berakal gila2 =)

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadhan..dtg dr blog deqlis..

    hehe.. klakar la.. kat skool bkn main lg tahan puase, tp bile smpi umah, trus minum air, hihi~.. ^_^

    ReplyDelete
  5. nisa..hehehe..2 lah pasal.tp da minum air pun masih lg mngaku posa..kekeke

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee