10 Benda Lebih Kotor Dari Mangkuk Tandas

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 23 Labels :

Hari ne cik nak bergeli-geli dengan korang..cik nak bagi tahu kat korang benda-benda yang sangat kotor dari mangkuk tandas yang ada kat rumah korang..mungkin ada yang dah maklum tentang benda ne tapi tak salah kan kalau cik ingat kan korang..slah tak?salah tak??ok tak salah..mari kita mulakan...
  • Ais -Ya..Ais yang kita selalu campur kat milo,tea tarik dan siap bland untuk campurkan kat jus-jus kegemaran korang tu.kajian di USA mendapati 70% ais yang di hidangkan di restoran-restoran sebenarnya lebih kotor daripada air tandas.Tapi ne kajian kat USA,orang kita rasa nya pembersih belaka.Harap-harap lah guna air suling dan bukannya air paip untuk membuat ais.

Sumber
  • Keyboard - Cuba belek keyboard korang.Tak kisah lah keyboard kat office ke,kat rumah ke.Belek kat celah-celah huruf-huruf tu.Bersih tak?kalau bersih tu tepuk tangan lah buat diri sendiri.Tapi cik sure,rata-rata keyboard korang ada yang berhabuk dan tak pernah cuci keyboard kan.dan ada juga yang tak pernah cuci langsung?Terasa tak?Ok cik pon terasa..Sila berhenti menaip blog anda dan cuci keyboard anda sekarang juga...kekekke

  • Troli - Siapa tak kenal troli kan,terutama nya mak-mak lah yang selalu belanja barang dapur kat pasar raya.Ianya di sebabkan troli yang tak pernah di basuh.Apatah lagi bila ayam,daging,ikan,udang,brokoli dll angkut masuk dalam troli ne.Dan kekadang ada jugak yang siap letak baby dalam troli ne,lepas tu baby comei tu terkencing pulak..oooomakkkk..
  • Telefon - Masa buang air pegang handphone,masa korek hidung pegang handphone,masa makan pegang handphone.Duaplohnam jam dok pegang handphone dan hasil nya?handphone anda mengandungi 10 kali ganda lebih bakteria daripada mangkuk tandas anda.Dan ianya lebih bahaya kerana kekadang gayut-gayut dengan boypreng kat handphone tersentuh kat mulut pulak handphone tu..hamek kau..uweeekkkk.
  • Duit - Yezzaaaa...duit..Siapa tahu apa tu duit?Opkos semua angkat koning laju-laju.Yang ne mesti korang tahu kenapa duit ne kotor.Jadi para cashier-cashier,kerani-kerani bank,ataupun mana-mana pekerja yang berkerja dalam mengendalikan wang yang banyak.Sila basuh tangan anda.Tak pon guna sarung tangan jae lah,lagi bagus.Kerana....Pesuruhjaya kajian kesihatan mendapati bahawa 135.000 bakteria daripada satu not kertas!
  • Karpet - Tak kisah lah karpet korang jenis apa pon,harga ribu riban keee,asal nama nya karpet memang tak dapat di pisahkan dengan kekotoran.Lagi-lagi bila karpet tak penah basuh.Fuhhhhh memang terbaik lah.Pernah tak,bila keluar dari toilet pusing-pusing tak jumpa lap kaki.Last-last ternampak karpet korang yang cute dok diam-diam kat ruang menonton tv.Lepas tu pegi kat karpet tu slow-slow lap kaki korang..Memang nyaman sangat masa tu kan..Tapi selepas beberapa jam korang terlupa dan korang pon guling-guling lah kat karpet tu sambil menonton tv dan di temani keropok yang baru korang beli kat kedai mak timah..nikmat yang tak terhingga lah korang...hahaha~
  • Berus Gigi - Ya..Berus gigi anda!bukan berus gigi cik.Selepas korang beristinja apa yang korang akan lakukan?Flush!yeah..bijak..bijak..Dan selepas flush segerombolan bakteria akan terbang sejauh 6kaki dalam wap air tu selama 2jam.Cik ulangi lagi,bakteria akan terbang sejauh 6kaki dalam wap air selama 2jam!!Dan seterusnya bakteria di jumpai di berus  gigi anda.Lepas tu korang grab jae berus gigi tu letak ubat gigi sikit dan gosok gigi korang.Dapat bayangkan tak?weeeewwwwww..Jadi bagi yang shower dan tandas sekali tu pepandai lah korang cover berus gigi korang(Nasib baik lah cik bukan jenis bagi tinggal berus gigi kat shower)
  • Chopping Board - Yang ne untuk mak-mak.Yae lah mak-mak yang selalu guna benda ne untuk memotong daging untuk masak rendang/blackpaper/kari/kicap dan bla...bla..bla...Korang tahu tak daging mentah memang mengandungi banyak bakteria.Tahu tak??Jadi bakteria nya adalah 200 kali ganda lebih banyak daripada mangkuk tandas anda.Jadi...mari lah bramai-ramai memotong daging kat mangkuk tandas.Ada berani tak??
 photo img4003-1355107940_zps474ed7fb.jpg
  • Butang ATM - Secara puratanya butang ATM mengandungi 1,200 bakteria..Wewwwww...dah lah tekan butang ATM yang berbakteria.Bila dapat duit lagi lah berbakteria.Jadi kesimpulan nya?Tak payah tekan butang ATM dan tak payah keluarkan duit..Boleh tak cenggitu??mihmihmih
  • Sponge - Spongebob squaarepant!Tahukah anda sponge yang berada di dapur anda 200,000 kali ganda lebih kotor daripada mangkuk tandas korang.Dan bakteria ini boleh menyebabkan gillen-barre syndrom yang akhirnya boleh menyebabkan kelumpuhan(cik pon tak tahu penyakit apa tu.Sila rujuk google yae..mihmihmih)Jadi..kesimpulan nya tukar lah sponge anda sekarang.Jangan nak tunggu dah hancus baru nak tukar.dengan alasan "boleh pakai lagi lerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr"

Jadi..ada yang rasa nak muntah tak?Meh lah kita muntah together-gether..1..2...3...Uweksssssssss..
Sebenar nya ada banyak lagi benda-benda kotor kat luar sana yang cik tak masukkan ,contohnya lantai,tombol pintu,meja office dan politik...mungkin?????Weeewwwww....semua kotor.Apa-apa pon sharing is caring kan..Jadi mari lah kita sama-sama amalkan gaya hidup sihat.Basuhlah tangan anda menggunakan sabun dettol.Sabun dettol dapat melindungi anda dan keluarga bila-bila masa dan di mana-mana sahaja...zasssssssssssss...okbaiii...

23 comments:

  1. haha kat mana2 tmpt kawasan banyak sgt bakteria kan cik..memang di akui :D so sama2 kita membasmi kuman

    ReplyDelete
  2. now i know. thanks cik puan.

    ReplyDelete
  3. eeeuuwwww..............................
    lepas ni nak letak berus gigi kat lainlah...

    pastu duit tu kalau dapat je terus basuh dengan sabun.boleh ke gitu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli je berus gigi yg siap ade bekas nya tu....hihihi..
      boleh je...so kene letak sabun kat wallet sekali..hahah

      Delete
  4. hahahahahaha...info yang betul2 berguna..walaupun kelakar tapi betul sebenarnya..jadi,marilah kita sama2 menjaga kebersihan..tenkiu share ye cik..:-)
    halimatussaadiah-itus.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. errrkkkk Cikkk..... geli plak baca info ni.. ndak sangka kan ada benda lain sebenarnya lgi kotor dr mangkuk tandas... huhu

    ReplyDelete
  6. tang berus gigi tu geli. every day sumbat dalam mulut kut. Eeyekk. haha

    ReplyDelete
  7. weeeyuuu!!!
    baru la miza taw semua benda ni cik...

    ReplyDelete
  8. hehe, so sebgai lngkah brjga2, belilah sanitizer..hehe..tq sharing..geli pulak aihh..

    ReplyDelete
  9. Ehehe memang geli geleman lah cik! Suka sangat baca entry ni sebabnya disertakan dengan gambar2 comel yang warna pink! KIkiki! :D

    ReplyDelete
  10. salam. ooo..baru tahu hehhehe

    menabung whisper untuk cik puan :)

    ReplyDelete
  11. Cik walaupun ais tu kotor, tapi tetap terliur tengok ABC tu hehe..... Eh? Okje ni pengotor ke?.... hehe idaklah pengotor kurang penggeli kot layan ajelah hehe...

    ReplyDelete
  12. mak aihhh. terkezut kitaaa... tapi mmg betul pun.. hee

    ReplyDelete
  13. Huhuhu. ..setiap hari bdepan dgn bakteria..huaarrgghhh

    ReplyDelete
  14. bakteria dimana-mana ,
    tpkan abc tu hehehe..

    ReplyDelete
  15. wahahaha.... semua benda yg paling dekat dgn kita. well..take our self friends..

    Tabung disini.

    ReplyDelete
  16. haha df baru je sedut habukhabuk keyboard hehehe

    ReplyDelete
  17. handphone lah ada dekat dan selalu bersama, hehe. kekotoran sentiasa bersama, kikiki

    ReplyDelete
  18. kat mana2 pun ada bakteria... cuma kita x nmpk.. yg nmpk cuma mangkok jamban jer... sbb dah sah2 tmpt pembuangan tu.. sebut psl keyboard, errkk...kotornya keyborad deqla ni..hahahahhaa.. tp x taulah camne nak bersihkan.. payoh benor...

    ReplyDelete
  19. cikkkkk mengingatkan ada yang lebih kotor tapi kita tak perasan hoho

    ReplyDelete
  20. memang kalo diikukan bakteria ada dimanamana...cuma kita kena jaga kebersihan jerla...hehe
    tetibe nengok keybord ni dah berabuk sangat dah ni...jap nak sapu...
    segalanyer pink kalo dapat kat sara ni memang suka sangat la dia...hello kitty tu omey..

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee