Penting!Pemegang Akaun Maybank2u.com

Penulis : Cik Puan Masa : 3:36 PM Comments : 6 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Tadi masa godek2 facebook terjumpa pulak info penting ne.Cik nak share buat pemegang-pemegang akaun maybank2u.com.Walaupun malayan banking bhd atau maybank menafikan laman web perbankan maybank2u.com menjadi sasaran penggodam seperti yang di sebarkan di laman sosial dan selamat untuk di layari dan di gunakkan pelanggan tetapi pengguna harus berhati-hati dengan setiap urusan perbankan dalam talian memandangkan penggodam mempunyai seribu satu cara untuk menceroboh sistem tersebut.Jadi untuk keselamatan,korang ikut langkah-langkan di bawah ne yae.


Antara langkah lain yang boleh diambil bagi memastikan perbankan dalam talian yang selamat termasuk:
  • - Tidak mendedahkan kata laluan.
  • - Kerap menukar kata laluan.
  • - Elakkan daripada menyimpan log daftar masuk dan kata laluan dalam komputer.
  • - Anda perlu pastikan laman web yang dilayari adalah laman web yang sah.
  • - Ketika melayari sesebuah laman web, semak URL dan pastikan URL bermula dengan https dan pastikan imej kunci tertutup terdapat  dekat bar status pelayan web.
  • - Pastikan anda kerap menyemak butir-butir atau rekod transaksi dan penyata yang dihantar oleh bank.
  • - Tolong jangan tinggalkan komputer kalau kita masih mengakses perbankan internet.
  • - Sentiasa log keluar sebaik saja selesai dengan urusan transaksi dan padamkan peti memori serta rekod transaksi selepas log keluar dari laman web.
  • - Lindungi komputer dengan sistem keselamatan anti virus dengan memasang `firewall’ yang dikemaskini.
  • - Jangan membiarkan pelayar lain terbuka ketika membuat transaksi online.
  • - Pastikan anda tidak mengatifkan ciri-ciri `perkongsian’ dalam sistem pengendalian kita.
Nota Jari Kaki : Kalau tak reti nak ikut langkah-langkah kat atas tu pegi jae lah kat bank.Lagi selamat,tapi jangan bawa wang sorang-sorang.Ajak husb kae,abang kae,ayah kae..tak pon ajak satu kampung pegi bankin duit..Lagi selamat..hahahhaha

6 comments:

  1. walaupun tak reti benda2 ni,tp thanks share cik,dapat jugak ilmu :)

    ReplyDelete
  2. Mayban2u dah lama tak de sebab dah lama tak buat urusan....so mak selamat le hehe

    ReplyDelete
  3. @mirza syazwinasekrg tak lh...mne lh tahu 1 hri nt bukak mybank2u kan...

    ReplyDelete
  4. @hainom OKjeehhhehhh...blom slmat lagi...lain2 pon kene brhati2 smse mbuat pmbyaran atas talian...

    ReplyDelete
  5. Tima ,asih kngsi info..singgh dan folo blog cik..klu sdi,snggh blog sya ya :)

    ReplyDelete
  6. deqla xde akaun maybank 2u.. sampai ke sudah x buat...hihi

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee