Resepi Sup Ketam Mudah

Penulis : Cik Puan Masa : 10:22 AM Comments : 25 Labels :

Bila bab-bab masak ne cik akui masih banyak yang perlu cik perbaiki lagi.Terutama nya dalam bab garam.Cik memang tak reti agak.Dah rasa pon tapi ntah lah lidah cik ne memang tak peka dengan rasa.Bila cik rasa ok,somi kata tawar pulak..Alahaiiiii macam mana tu,takkan lah nak suruh somi yang rasa setiap kali cik  masak pulak kan??Ada tips tak macam mana nak agak garam,ajinomoto dan gula tu??
Apa-apa pon cik nak share jugak resepi sup ketam ne.Kut-kut cik terlupa boleh lah cik rujuk sini kanss...Korang nak cuba??Cuba lah..jommmm..

Bahan-Bahan :
Minyak masak(letak sikit jae untuk tumis bawang)
1Bungkus Isi ketam (potong dua)
4Biji Bawang putih (Cincang halus)
2Biji Telur (Goncang sehingga berbuih)
1Tin Jagung
Tepung jagung+Air(Agak-agak pekat kuah sup tu mcam video kat atas tu)
Ayam (Ikut suka korang..Tapi kena potong kecik-kecik tau)
Air
Garam&Ajinomoto

Cara-Caranya :
Tumis bawang putih..Jangan lama sangat,sebab bawang putih cepat rentung..
Masukkan air.Agak-agak jae lah..Tapi jangan penuhkan tempat masak korang.Nanti muntah-muntah pulak periuk belanga tu...mihmihmihh..Masukkan isi ayam..
Dah mendidih air..Masukkan isi ketam..
Masukka tepung jagung sambil gaul sup ketam..
Matikan api dan masukkan telur perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit.
Masukkan garam dan ajinomoto..Kalau nak letak serbuk lada putih pon sedap jugak.



Nota Jari Kaki : Selalu cik balik kampung mesti buat sup ne.Sebab bapa cik suka makan..hihiih

25 comments:

  1. sedapnyee cik.. terliur plak..

    ReplyDelete
  2. cik sedapnyer...nak jugek..telan ailio akak tau...

    ReplyDelete
  3. Kakak baca bahan yg Cik guna pun dpt agak memang sedap sebab itu bapa Cik suka.

    ReplyDelete
  4. haha kebetulan ketam banyak kat rumah.. boleh cuba nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah...nanti boleh share kat blog...

      Delete
  5. same la kite..payah nau nak mengagak bila isi garam..kdg2 bawang pun terlebih letak...halia resepi suh letak 2cm g letak 2 inci... T__T

    ReplyDelete
  6. apa salahnya jemput cik somi tu turun dapur skali.
    meriah sket dapur nnti.
    hehe..

    ReplyDelete
  7. lama tak makan ketam... mengidam dah ni...

    ReplyDelete
  8. garam ni kena pandai agak ikut kuantiti masakan tu. kalau banyak yg dimasak, mmg bnyk sikit garam tp kalau tak suka masin, better kurangkan

    ReplyDelete
  9. hehe kan kita org muda msalah betul nak agak garam....haha selalu suruh mak letak... dah kahwin kene suruh suami letakkan garam hahaha

    ReplyDelete
  10. sedap jer bunyinyer... nanti ada peluang nak cuba resepi ni :D

    ReplyDelete
  11. baca bismillah pastu baru buh garam gula...dlm ati, doa2 puh kiri puh kanan sedap...

    ReplyDelete
  12. wah..simple nye resepi ni..nnty kte try ye..

    ReplyDelete
  13. sedapnya cik, nanti mau cuba ni thanks untuk resepi :)

    ReplyDelete
  14. wahhh... mo belajar juga ni Cik..c pae suka makan sup ketam ni....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nahhhhh...cuba lah kak...nanti hari2 c pae request...

      Delete
  15. en somi cik puan suka masin sikit kot..heheee
    sedapnya cik,miza suka miza suka ^_^

    ReplyDelete
  16. lya jarang sekali makan ketam hihi..sbb penakut ketam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli jak isi ketam lya...yang dalam pack 2...

      Delete
  17. macam ala ala shark fin je cik gayanya pekat pekat tepung jagung tu....Dah sudah teringin shark fin pulak...hehe
    Selalu beli ketam fillet tu jenuh nak menghabiskan...buat sup mcm ni pun best jugakkan

    ReplyDelete
  18. Lama dh x mkn sup ketam.. Rindu plak sup ketam mak buat...

    ReplyDelete
  19. tak pernah try resepi nie......

    ReplyDelete
  20. mmg feverate ni..Suami Zara pon sukaaa ! =D

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee