Rumah Pertama Ku

Penulis : Cik Puan Masa : 6:00 AM Comments : 21 Labels :

Alhamdulillah..setelah sekian lama menanti dan membuat pilihan.Akhirnya jumpa jugak rumah yang di idam-idamkan selama ini.Dah lama dah di luluskan cuma belom dapat kunci lagi,sebab nak sattle peguam untuk tukar nama lagi.Rumah second hand jae pon yang belom ada renovation,cuma pwner rumah ne buat tiles jae.Tapi cantik lah,cik suka,somi suka..Memang berbaloi dan berpuas hati lah.Somi pun tak banyak fikir,terus buat keputusan tyme tu jugak(selalu nya berdolak-dalih lagi dia..hihihi)
Rumah ne ada 3 bilik,2 tandas dan ada laman belakang.Harga mula-mula owner iklankan dalam 250k,tapi husb dapat 201k.Amacam,berbaloi tak?Cik laki bini rasa sangat-sangat berbaloi lah,dengan owner nya yang tak cerewet.Sebab apa cik kata tak cerewet,dalam banyak-banyak rumah yang cik laki bini dah pegi(kebanyakan owner "cha ya nun alif")semuanya  mahukan deposit.Ada pulak yang mahukan deposit 10% daripada harga rumah.Omg!mana nak cari 10% tu??Bukan nak racist,cuma nak share pengalaman seciput ne..huhuhuh
Loan bank mana kita laki bini guna?Hahhhh ne penting buat korang yang masih tercari-cari bank mana yang sesuai.Boleh klik SINI,untuk kemudahan korang membuat perbandingan semua bank-bank yang ada di malaysia.
Dan setelah puas membuat perbandingan.Somi pun nekad lah memilih RHB Bank,dengan pengurusan nya yang tak cerewet,pantas dan paling penting dapat 35tahun lagi tu.Rasa nya dalam 1minggu jae dah dapat keputusan,dan dah di luluskan.Bank lain pon somi cik ada cuba jugak,contoh nya Hong Leong bank.Dah di luluskan pon,cuma dapat 85% sahaja.So cik sarankan,kalau korang nak loan rumah,baik loan kat RHB Bank jae lah.Korang cuma perlu bawa S&P,Slip gaji(6bulan bagi swasta dan 3Bulan bagi kerajaan),Pengesahan jawatan dan Statemant gaji.
Orite..ne jae lah pengalaman cik laki bini beli rumah tu.Next tyme cik share lagi pengalaman berurusan dengan peguam pulak.Jika ada sebarang pertanyaan,boleh lah tinggalkan soalan di ruang komen...cehhhhhhh...kahkahkah




Nota Jari Kaki : Tak sabar somi nak baca entry ne.Entry special kata nya...kohkohkoh

21 comments:

  1. wahhh bestnya dah ada rumah sendiri..kitaorang baru nak mohon rumah cari2 kat area sandakan..insyallah ada rezki nak juga ada umah sendiri nnt hehehe..nnt blh la lya gi beraya kat cna kan cik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk...mau cari area sandakan ka lya??cuba cari d mudah.my banyak tu jual sana...
      boleh bah datang beraya....hihihi

      Delete
  2. waa, dah ada rumah sendiri. best laa depa.. hee

    ReplyDelete
  3. Ok lah ni cikpuan....sini kk mana dpt hg camtu lg utk rumah teres.....semua pun dlm 300k ke atas.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. d sandakan ne pun kak kebanyakan dalam 300k sudah..nasib lah dapat rumah murah ne...

      Delete
  4. sudah ada rumah sendiri alhamdullilah :)

    ReplyDelete
  5. wahhh..Alhamdulillah....berjaya dah Cik dgn rumah pertama.. bolehlah deco2 ya..mesti cantik sbb cik kan kreatif.. kmi ni ndak tau lah bila mo pulang pigi duduk rumah sndiri tu yg jauh di Perak abg beli...huhu...
    oohh RHB bagus kah Cik?? new info ni....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak...Alhamdulillah.ne lah ndak sabar sudah mau mendeco2 ne...
      Aik....husb kak atie asal perak ka??baru ne cik tahu...kikikiki

      Delete
  6. alhamdulillah .... congrats.... rumah secon pun tape janji umah sendiri

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah akhirnya impian utk memiliki rumah sendiri tercapai ye Cik.
    Cantik dan puas hati. Kakak rasa kalau di JB tak dapat harga macam itu.

    ReplyDelete
  8. suka tgk dinding dan tangga kayu tu . selalunya klu secondhand ni harga lagi mahal tapi dpt masuk trus ... blh menanam kat belakang umah tu . dah ada pokok pandan .

    ReplyDelete
  9. Alhamdullilah...tahniah memiliki rumah sendiri...cantik dalamnya...
    Mmg kalau beli dari cina, leceh + demanding :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih daddy..
      memang leceh bila berurusan dengan mereka..terlalu banyak syarat..harga pun mahal dari harga bank..

      Delete
  10. tahiah dah ade rumah sendiri..pasni keje mendeko lah pulak ye :)

    Salam singgah :)

    ReplyDelete
  11. dah okay dah tu cik...nmpk elok je condition dia...kalau sally...first choice bank mesti Public..tapi susah sikit nak dapat loan daripada dia...

    ReplyDelete
  12. waahhh bestnya! muda2 dah de umah sendiri. bila lah turn cikji pulok ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe cik ji...slow2 je.In shaa Allah,satu hari nanti cik ji pon ade jugak rumah tu...

      Delete
  13. woot woot..dah pindah rumah baru nanti.. jgn lupa jemput cha. muehehe.
    tapi siyes rumah tu nampak lawa ^^

    ReplyDelete
  14. Cantik dh tu siap yiles...berbaloi..ni owner melayu la ye?upah peguam byar cane c ik?

    ReplyDelete
  15. Oklah cik tu...berapa luas dia cik...Sekarang nak dapat rumah yg murah mana ada
    Siap dah berlangsir bagai tu....tuan rumah punya ke?
    Tak lama lagi pindahlah yek

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee