Tutorial Watermark Photoscape

Penulis : Cik Puan Masa : 6:30 AM Comments : 12 Labels :

Semalam cik ada follow tutorial untuk watermark gambar,jumpa dari blog zara..Walaupon mak jemah,makcik bedah dan wak sugi Takdak request.Tapi cik nak buat tutorial jugak.Kut-kut ada yang baru tahu tang watermark ne.Jakun jap macam cik..kohkohkoh.
Perkara pertama yang korang mesti ada,adalah PHOTOSCAPE..Kalau takda download kat SINI(Link ne mak bedah pilih rambang kat google.Sebab mak bedah dah install photoscape..mihmihmih)
Kemudian...bukak Photoscape korang.
1. Klik batch editor.
2. Pilih gambar yang korang nak letak watermark.
3. Drop gambar letak kat no3 tu.Letak berjuta-juta lemon pon boleh..
1. Klik Object dan Tick Photo 1(jangan pulak korang memandai tick photo2,3,45,5,6,7,8 pulak.Hempok kang :P)
2. Pilih watermark korang yang cute tu^^
3. Klik Convert all.
Tick dan Save!
Dan keluar lah benda ne..Conversion completed..Yeyyyyy!
Dan hasilnya...Gambar korang pon ber'watermark dengan jaya nya..Ehhhehhh...berjaya ke??Give me five!
Ehhhh...jap..jap..yang ne versi bergambar.kalau nak letak watermark tulisan pulak lebih kurang macam kat atas tu jugak.Beza nya cuma ini...
Tick kat Text 1..dan klik yang no2 untuk pilih tulisan korang..
Mudah kan..lepas ne tak payah letak watermark satu-satu gambar..convert jae sekali..siap..boleh lah korang lenggang-lenggang kangkung upload gambar..kikikiki
Dan..ne lah watermark cik buat sementara ne.Belom cik seru mood cik untuk edit-edit watermark ne.Letak yang mana ada dulu..Korang nak watermark?boleh jae request kat facebook cik.Apa??nak free??Boleh..boleh...tapi yang simple-dimpple jae lah yae..Okbaiii...


Nota Jari Kaki : Credit kat blog INI dan INI 

12 comments:

  1. Kakak dulu guna PhotoScape masa update blog guna computer. Sejak guna hp kakak tukar guna PicsArt pulak..

    ReplyDelete
  2. Gambar2 yang dipost jarang yang berwatermark....malas nak edit..hehe

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing this tutorial kak :)

    ReplyDelete
  4. salam pemilik blog :)

    jemput join simple review segment by me :) tinggal beberapa hari shja lg.
    :http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/04/simple-review-segment.html

    ReplyDelete
  5. miza pun jakun jugak,
    baru taw..kihkih
    thanks cik! ^_^

    ReplyDelete
  6. dh lame xgne photoscape.. kat laptop lame ade.. laptop baru xinstall sbb malas.. skrg ni letak gmbr sume xde watermark dh.. hihikkk

    ReplyDelete
  7. tepuk2 tangan ntuk cik ! yeyayy =D

    ReplyDelete
  8. teringin nak ada watermark.. tp x reti.. lgpun kat opis x leh buat mende camni...huhu...

    ReplyDelete
  9. Maleh dah Okje nak letak watermark Cik...Biar le bertelanjang gitu hehe...nak cilok pun cilok le jangan disalahguna sudah

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee