Sandakan

Penulis : Cik Puan Masa : 10:06 AM Comments : 22 Labels :
Assalamualaikum wbt :)

Semalam belek-belek google kenen nak cari kengkawan blogger area kawasan cik.Yaelahmana lah tahu ada event blogger ka,program-program untuk blogger ka senang jugak nak join kan.Tapi sayang sorang pon cik tak jumpa.Tak pa lepas entry ne cik kena usha-usha lagik pakcik google tu..
Ne lah tempat kelahiran cik.Sandakan,sabah..Yeahh...cik tahu mungkin ramai rakan-rakan blogger tak tahu cik seorang blogger yang berasal dari sabah.Mungkin di sebabkan ayat entry dan komen cik tak menggunakkan bahasa sabah kan.Cik takut nanti kalau cik menggunakkan bahasa sabah korang poning kepala pulak search kat google translate..hahahaohohohihihi
Banyak kelebihan yang ada kat sandakan.Salah satu nya adalah makanan laut.Boleh di katakan Sandakan syurga makanan laut dengan harga yang murah dan senang di dapati.
Dan salah satu tempat pelancongan yang sangat terkenal dan mampu menrik pelancong luar negara datang ke sandakan ne adalah Sepilok,orang utan.Tapi cik tak pernah sampai pon kat sepilok ne,tak da masa..kohkohkoh
Taman buaya pon ada.Kat situ lah korang jumpa macam-macam jenis buaya.Semuanya ganas-ganas tau..Kalau korang lalu kat jambatan nya kompom korang gayat.Lebih seratus ekor buaya dalam taman tu,tapi sangat-sangat di jaga rapi.Cuma buaya darat jae lah yang masih berkeliaran..kohkohkoh
Ikan ne pon ada di pamerkan di dalam taman buaya tu.Cik tak tahu lah apa nama ikan ne,tapi ikan ne cukup unik kerana  badan nya berwarna emas.Dalam gambar ne nampak kecik jae kan,tapi sebenar nya ikan ne besar youuuu.Pastu banyak lagik duit syiling yang di buang oleh pelancong dalam kolam ikan ne kenen nya  supaya permintaan mereka menjadi kenyataan lah tu.Tah apa-apa ntah jae lah..
Last,waterfall..Yang ne betul-betul terletak kat kampung halaman cik.Cuma kalau nak pegi,kena duduk 2jam dalam keta baru boleh sampai tempat ne.Baik duduk dalam tab mandi jae lah...hahahhaaaa...




Nota Jari Kaki : Hahhhhh...ne kelebihan yang ada kat tempat cik.tempat korang pulak acannne??

22 comments:

  1. niesa mmg xtau cik org sabah!hihi..

    ReplyDelete
  2. byk tmpt menarik kat sana.. hubby deqla org sabah pun x penah lagi deqla ke sana.. maybe smuanya mmg dah dok kl.. tp x bermakna hubby lupa asal usulnya.. slalu gak dia citer psl sabah.. org2 kg dia.. seronok dgr.. teringin sgt nk ke sabah.. in shaa Allah ada rezeki smpai la deqla ke sana.. yg pastinya nak sgt jumpa cik.. hihi

    ReplyDelete
  3. ajak lah husb deqla balik sabah bah.ajak pegi sandakan sini,nanti cik jadik pemandu pelancong korang..meh lah..meh lah....pakat2...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah yer cik.. wahh bestnye ada yg nak jadi penunjuk arah.. haha.. in shaa Allah hubby ingat lagi la negeri dia.. haha ;p

      Delete
    2. boleh jae darlink...kalau deqla..sume pon boleh bahhhh...hihihi
      tp untuk area sandakn ne jae lh..klu nk g kota kinabalu..jauuhhhhhh tuuu...hihihi

      Delete
  4. sabah sarawak adalah 2 tempat dlm list pelancongan cikji.ntah bila xtau nk sampai, berangan je lebih hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhh...cikji..kalau tak berangan tak lah tercapai ape yg di idamkan...

      Delete
  5. Bestnya... kakak tak pernah jejak sana tau cik. Kalau kakak ke sana bolehlah cari cik ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite..boleh contec jae...hihiihh

      Delete
  6. sandakan rumah cousin sy. dy stay sana sb ikut husband kerja.
    Teringin nak p taman buaya tu sebab pernah tengok membe dak sabah gak p sana. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke....hahhh nt boleh lah datang sini..

      Delete
  7. salam perkenalan...cantik tempat Cik. Sabah kak sarah tak sampai lgi..tpi Sarawak dah sampai..

    ReplyDelete
  8. Sandakan mmg best bah Cik.. haha..
    selalu juga sbb dulu kawan cikgu di sana..skarg jarang sdh.. tapi Sepilok sdh pernah smpai lah.. Taman Buaya blm pernah..ada plan mo bawa Pa'e pigi tgk buaya...haha..
    uiks! Tawau pun byk tmpat menarik bah.. nti lah cerita jugak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bah...bawa pa'e datang sini..nanti jgn lupa contec cik yaaaa...
      cik penah p tawau tp round2 bandar jak lah.dulu cik PLKN kat shan shui..
      cerita lah kat blog nanti.boleh cik ajak famly bercuti-cuti kat tawau..

      Delete
  9. Cik tu je ke cik...lain?......alah tengok buaya kat sini pun ada cik....
    Okje ni namanya duk KL....mcm cik jugaklah...tak semua tempat yg dah okje sampai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat area cik ne jae lah yg ade...yang lain kene pegi kota kinabalu,tawau,dan semporna..hahahhaaaa..
      hahhhh tu lah...padahal bukan nya jauh mana pon kan...cuma tak da masa jae...hohoh

      Delete
  10. salam kenal..cantik nya pemandangan kat sandakan..
    bila saya akan sampai huhu..:)

    done follow :)

    ReplyDelete
  11. Insyallah ikut perancangan awal tahun depan nak turun sarwak, jadi bolehlah singgah di sabah nnt :D

    ReplyDelete
  12. bestnya kalau dapat di sandakan...anak akak kat kem kinabatangan sandakan....tempatnya cantik...seafood pun murah-murah yea....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...yeke..
      ahaa...memang murah.Berbaloi-baloi lah...

      Delete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee