Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi

Penulis : Cik Puan Masa : 8:42 AM Comments : 24 Labels :


Awal pagi dah story pasal makan..Kesat air liur je lah ya makkkkkkk...
Sebenar nya cik dah lama mengidam nak makan benda ne.Jadi cik pon try lah google resepi nya..Dalam hati kalau sonang buat,kalau tak beli jerrrrrrrrrrr lah nampak nya..hahah
Tapiiiiii...tak sangka bahan-bahanya cukup mudah tau..Nak try lah nanti..Korang nak try jugak?mehhhh cik kasi resepi mudah.Amik dari Dapur Miza
250 gm mentega 175 gm gula kastor100 ml putih telur200 gm tepung gandum50 gm tepung jagung1/4 sudu teh emplex
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega
Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrimMasukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebatiMasukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rataBahagikan adunan kepada beberapa bahagianLetakkan pewarna untuk setiap bahagianMasukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainanPotong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecilPaipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangiBakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minitJaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlahBiarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

See...mudah kan..Apalagiiiii jom lah cuba...okbai :D

24 comments:

  1. wah cik sedapnya... pernah makan sekali biskut lidah kucing ni, boleh tahan juga rasanya...rajin cik... ^_^...salam isnin cik..

    ReplyDelete
  2. aduiiii cikkk.. bikin beliur bah...haha.. masa raya hari tu kak ada beli ni..tempah dgn kakak kwn org Sandakan juga...sedap kan?? suka btl c pae makan ni....hehe

    ReplyDelete
  3. Wah.. Rajinnye Cik.. mesti sedap kan ? teringin jer nak rasa....hehehehehehehehehe!!

    ReplyDelete
  4. Warna-warni itu yg menarik Cik. Kalau buat utk birthday party anak-anak memang sesuai sangat ni. Cantik:)

    ReplyDelete
  5. wahhhh...kalerful biskutnya...hehe

    ReplyDelete
  6. wahh nampak menarik, first time dengar

    Hari ini last untuk vote, Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    ReplyDelete
  7. adoii cik ! akak benonye dah lama teringin nak makan n cuba try test buat biskut lidah kucing ni ..dari tahun lepas gamoknya,yg menjadi persolaannya size loyang tu cik oii..beso noh !.. tak size tuu ngan my oven yg super cute jew hehe..so, draf jew lerr resepi lidah kucing ni weii :D

    thanks cik kongsi ini resepi...

    ReplyDelete
  8. kelakar pulak nama biskut nih...

    ReplyDelete
  9. xpnh dgr plak biskut ne...tgk wrna cm sdp,rainbow.rjnnya cba resepi bru.Akk pn msa mula2 ja excited try resepi bru tp lma2 bsn da,lbh2 lg bhn2 da smkin m'gurang...

    ReplyDelete
  10. mesti sedap kan...hehe nak try la nanti :)

    ReplyDelete
  11. waaa nampak rangupp..nyum ^^

    ReplyDelete
  12. mintak sikit kak :p look colorful ^^

    ReplyDelete
  13. simplenye resepi die...kalau rajin blh la try nnti...=)

    ReplyDelete
  14. Biskut ni memang nampak menyelerakan! Tengok kawan jual, teringin nak beli tapi tak beli pon lagi.. Ihihihi.. Malas ler nak buat sendiri... XD

    ReplyDelete
  15. miza panggil biskut pelangi je..hehee
    tapi comel kan biskut ni ^_^

    ReplyDelete
  16. kena cuba ni:)

    jom ---> http://annamariana1989.blogspot.com/2014/02/hari-pertama-di-pulapol.html

    ReplyDelete
  17. tak leh jadi ni kena try jugak nih...uwais ngan sara mesti suka...

    ReplyDelete
  18. pelik.. apsal nama biskut mcm tu? haha... deqla penah skali mkn biskut ni.. sedap.. tp time tu x tau pun nama biskut tu... heeee

    ReplyDelete
  19. cantik biskut ni warna-warni, dah lama mau buat tapi belum terbuat lagi hehe :)

    ReplyDelete
  20. Macam pelangi yeh cik....confirm sedap dan rangup tu sebab ada tepung jagung...Lepas buat jangan lupa pos kat mak tau hehe

    ReplyDelete
  21. Senang je resepinya...bt cpt ye cik nnt jk tgk hasil..hihihi

    ReplyDelete
  22. biasa akak makan lidah buaya jer...lidah kucing tak pernah lagi lak...

    ReplyDelete
  23. alamak x best langsung penceritaan ni.., betol2 share resepi je., gambar selepas siap x ada pon..x menarik

    ReplyDelete

terima kasih dengan komen anda(✿◠‿◠)

 
Designed by NurAlja Lee